Denizli ve Aydın ili mermerlerinin fiziko-mekanik, kimyasal özellikleri, ışık haslığı ve kullanım alanları
The Physico-mechanics, chemical properties, color fastness and application fields of Denizli and Aydın marbles
- Tez No: 136768
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK ÇALAPKULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mermer, traverten, fiziko-mekanik özellik, ışık haslığı, kimyasal özellik, kullamm alam, Denizli-Aydın, Marble, travertine, index and engineering properties, color fastness, chemical properties, usage areas, Denizli- Aydın
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Jeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
II ÖZET Aydın ili doğal taşlarından“Yaykın Kristal”ve“Yaykın Dolomit”, Denizli ilinden ise“Hayrettin Noce Traverten”,“Kaklık Bej Traverten”ile Tümaş Mermer San. tarafından üretilen“Bianco Rossa”mermeri incelenmiştir. Söz konusu mermerleri işleyen fabrikalardan örnekler alınarak fiziksel özelliklerinden kuru ve doygun birim hacim ağırlık, porozite, atmosfer basıncı altında ağırlıkça su emme ve boşluk oranı, mekanik özelliklerinden ise tek eksenli basınç dayanımı, sürtünmeyle aşınma kaybı, eğilme ve darbe dayanımı parametreleri belirlenmiştir. Mermerlerin bileşenlerini oluşturan; CaO, MgO, SİO2, Fe2C>3 için kimyasal analiz yapılmıştır. Aydın, Denizli ili mermerlerinin ışıklı ortamlarda davranışlarım araştırmak amacıyla yeni bir düzenek geliştirilmiştir. Tüm bu özellikler belirlendikten sonra, mermerlerin kullanım alanlarına yönelik olarak veriler değerlendirilmiştir. Mimarların saptanan bu parametreleri dikkate alarak daha uygun kullanım alanlarını seçmelerine yardımcı olmak amacıyla, incelediğimiz doğal taşların bir katalogu oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Natural stones, whom technological names are“Yaykın Kristal”and“Yaylan Dolomit”located in Aydın and also“Hayrettin Noce Travertine”,“Kaklık Beige Travertine”and“Bianco Rossa”located in Denizli have been used to determine their chemical, index and engineering properties. Samples were taken from marble manufacturers which use natural stones mentioned above were used to determine physical properties such as dry and saturated unit volume weight, porosity, water absorption at atmospheric conditions by weight, and void ratio and mechanic properties such as uniaxial compressive strength, abrasion strength, strength to blow and strength to bending have been determined. Marble samples were chemically analysed. CaO, MgO, SİO2, Fe203 were found in chemical analyses. A new apparatus have been developed to determine the behaviour of color fastness of natural stones. Data, which were collected from laboratory test results, were used to determine usage areas of the marbles. A new catalogue about physical, chemical and engineering properties and usage areas of natural stone samples obtained from Aydın and Denizli areas and tested in this thesis to help Architectures.