Analysis and control of bipedal human locomotion
İki ayaklı insan yürümesinin analizi ve kontrolü
  1. Tez No: 136797
  2. Yazar: ÖZGÜN BAŞER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL UYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İki ayaklı yürüme, yürüme dinamiği, ayağı diz üstünden kesik engelli, korelasyon fonksiyonları, Bipedal locomotion, walking dynamics, upper-knee amputee, stochastic, nature of walking, correlation functions
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Teorisi ve Dinamiği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET Bu tezde yürümenin doğasını anlamak için iki ayaklı insan yürümesi incelenmiştir. Tezin ilk aşamasında yürümenin anlamına, hem mühendisliğin hem de biyomekaniğin bakış açısından değinilmiştir. Bundan sonra, yürüme sürecinin basit bir mekanik modeli göz önünde bulundurmuş ve hareket denklemleri, bu model baz alınarak çıkarılmıştır. Yürümenin stokastik doğasından dolayı yürümeyi sadece deterministik bir model ile ifade etmek yeterli değildir. Bundan dolayı istatiksel bir model de göz önünde alınmıştır. Dört katılımcıyla birçok yürüme deneyleri yapılmış ve bu katılımcıların yürüme alışkanlıkları istatiksel anlamda karşılaştırılmışlar. Ayrıca, her kişinin yürüme karakteristikleri, iki ayaklı insan yürümesinin genelleştirilip genelleştirflemeyeceğini anlamak için ayrı ayrı incelenmiştir. Son olarak deneylerden elde edilen bulgulardan ve bunlardan çıkarılan sonuçlardan yararlanarak ayağı dizinin üzerinden kesilmiş kişilerin kullanmasına yönelik dizayn edilebilecek bir protez için bir kontrol sistemi yaklaşımı yapılmıştır. Bu amaçla diz ve kalça arasındaki ilişkiler bulunmuştur. Diz kalça arasındaki bu ilişkiler, oto- korelasyon ve çapraz korelasyon fonksiyonlarından elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis, walking dynamics of bipedal human locomotion is investigated to understand the nature of walking. At the first stages of the work the meaning of walking is discussed in terms of both engineering and biomechanics. After that, a simple mechanical model of the walking process is considered and the equations of motion are derived based on this model. A deterministic model is not enough to represent walking process because of the stochastic nature of walking. Thus, a statistical model is considered as well. Several experiments of walking are made with four participants and their walking behaviours are compared statistically. Walking characteristics of each walker is also investigated individually to understand whether bipedal walking process of human beings can be generalized or not. Finally, from results of the experiments and conclusions drawn from them, a design approach to a control system for a prosthesis, which the upper-knee amputees can use, is made. For this purpose, the relations between hip and knee angles are found. These relations, expressed as transformation functions, are derived from autocorrelation and cross- correlation functions.