Manisa-Gördes bölgesi zeolitlerinin zenginleştirilmesinde yapısal özelliklerin etkisi
The Effect of structural features on concentration of the zeolites from Manisa-Gördes
- Tez No: 136824
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR KÖKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Doğal Zeolit, Zenginleştirme, Yapısal Özellikler, Natural Zeolite, Concentration, Structural Features
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cevher Hazırlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
V ÖZET Zeolitler doğal olarak meydana gelmiş, yapısında alkali ve toprak alkali elementler bulunan kristal yapıda sulu alümina silikatlardır. Zeolitlerin bir çok önemli özellikleri vardır. İyon değiştirme, filtrasyon, koku giderimi, kimyasal elek ve gas adsorplama uygulamalarında kullanılır. Zeolitler çeşitli malzemelerin adsorplanmasında kullanılır. Bu kurutma, arıtma ve ayırma işlemlerini kapsar. Zeolitler boyut, şekil, polariteye bağlı olarak molekülleri diğer moleküllerden ayırırlar. Kafes yapısındaki düzgün boşluk alanları, boyut ve yüke bağlı olarak moleküler elemeye ve seçimli aynıma imkan sağlar. Gözeneklilik, adsorpsiyon için geniş etkin yüzey alam sağlar. Bu çalışmada, zeolitlerin yapısal özelliklerinin zenginleştirmeye etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Manisa Gördes bölgesinden getirilen klinoplilolitçe zengin tuf örnekleri deneylerde kullanılmıştır. Bu çalışmada toz XRD, mikroskop, kimyasal analiz, Blaine yüzey alam ölçümü, tane ayırım uygulamalarının kombinasyonuyla zeolit karakterilize edilmiştir XRD ve mikroskop analiz sonuçlarına göre çok miktarda klinoptilolit- heulandite ve bunun yanında biotit, kuvars ve feldispata rastlanmıştır. Cevher % 90-95 klinoptilolit- heulandite içermektedir. Materyalin fiziksel ve kimyasal özelliklerinin ön tanımlaması zeolitin zenginleştirilebilirliğinin belirlenebilmesi bakımından gereklidir. Bu amaçla kimyasal analiz, boyut küçültme, eleme çalışmaları yapılmıştır. Boyut küçültme işlemleri tanelerin yapısal özelliklerine bağlı olarak gerçekleştirilmiştir. Laboratuvar. ölçekli çalışmalar sonucunda iri boyutta bir zenginleştirmenin yapılmasının imkansız olduğu sonucuna varılmıştır
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Zeolites are a group of naturally occuring crystalline, hydrated alumina- silicates that contain exchangeable alkaline and alkaline-earth cations. Zeolites have many useful purposes. They can perform ion exchange, filtering, odor removal, chemical sieve& gas adsorption tasks.Zeolites are used to adsorp a variety of materials. This includes applications in drying, purification& separation. Zeolites can separate molecules based on size, shape, polarity among others. The regular void spaces in their lattice allow molecular sieving& selective capturing based on size& charge. The porosity creates a large effective area for adsorption. This study aims at investigating the effect of structural features of zeolites on concentration. A sample of clinoptilolite rich tuffs originated from Manisa-Gördes was used in the experiments. In this study zeolite minerals were characterized using a combination of powder XRD, microscope, particle sizing& Blaine surface area measurement, chemical analysis. Significant amounts of clinoptilolite have been existed in the ore together with biotite, feldspar, quartz minerals according to XRD, microscope analysis results. Ore sample is constitute 90-95 % clinoptilolite- heulandite. In order to develop an understanding of the processing of zeolite, it's necessary to include a preliminary description of the physical& chemical aspects of the material. For this purpose, chemical analysis, comminution, screening were done. Comminution have been applied taking into consideration the particle textural attributes. As a results of the laboratory, scale studies, it was found that it was not possible to make classification for coarse particles.