Mevcut bir aracın ön aksında kullanılan Mc Pherson askı sisteminin yol şartlarına bağlı olarak gerilim analizinin sonlu elemanlar metodu ile incelenmesi
Finite element stress analysis of front axle Mc Pherson suspension system of a vehicle for various road conditions
  1. Tez No: 136823
  2. Yazar: GÜLDEREN TEKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEFA KURALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mc Pherson, Askı Sistemi, Gerilme Analizi, I-deas, Katı Modelleme, Mc Pherson, Suspension system, Stress analysis, I-deas, Solid modeling
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Konstrüksiyon ve İmalat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
II ÖZET Askı sistemleri, yol dûzgünsüzlüklerinin en aza indirgenerek taşıta iletilmesi ve taşıtta güvenli bir seyir sağlanabilmesi için kullanılan sistemlerdir. Askı sistemleri değişik yükleme koşullarında çalışır ve yüksek dinamik zorlamalara maruz kalırlar. Bu çalışmada; Mc Pherson Askı Sistemi'nin farklı yol şartlarında gerilme analizleri yapılarak, askı sisteminde meydana gelecek kritik noktalan tespit etmek ve iyileştirme için konstrüktif tedbirlerin önerilmesi amaçlanmıştır. Gerilme analizi I-DEAS (Integrated Design Engineering and Analysis Software) programı kullanılarak yapılmıştır. Mc Pherson Askı Sistemi'nin gerilme analizi;. Aracın virajda frenlendiği konum,. Aracın çukura girdiği konum,. Hemzemin geçitte seyir konumu ve. Virajda bloke frenleme konumu dikkate alınarak yapılmıştır. Gerilme analizini yapmak için izlenen yol; Öncelikle, farklı yol şartlarında Mc Pherson Askı Sistemi'ne etki eden kuvvetler hesaplanmıştır. Mc Pherson Askı Sistemi'ne ait parçaların katı modellemesi yapılmıştır. Parçaların malzeme özellikleri, askı sistemine etki eden kuvvetler ve sınır şartlan programa tanıtıldıktan sonra gerilme analizi yapılmıştır. Elde edilen analiz sonuçlan değerlendirilerek konstrüktif tedbirler önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT Suspension systems are used for reducing road instability and obtaining a safe drive. Suspension systems work at various load conditions and are exposed to high dynamic forces. The aim of this study is to determine the critical points on the suspension system and recommending constructive precautions by making stress analysis of Mc Pherson Suspension System for various load conditons. Stress analysis is made by using I-DEAS (Integrated Design Engineering and Analysis Software). The following conditions are considered for the stress analysis of Mc Pherson suspension systems.. Position of the vehicle when breakon road bend. Vehicle position at the hollow. Driving position at level crossing and. Blocked braking on road bend The following method is conducted for the stress analysis; first, forces on the Mc Pherson suspension system in various load conditions are determined. Solid modelling of parts that belong to Mc Pherson suspension system are made. Material features of parts, forces on the suspension system and boundary conditions are introduced for the analysis. According to the results, constructive precautions are recommended.