Türkiye'de cumhurbaşkanlığı seçimleri
Election of president in Turkey
  1. Tez No: 136909
  2. Yazar: SALİH DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Presidency System, England and German Models, The Turkish Parlamenter System, President Election in Turkey
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Çalışmada, hükümet sistemleri, bu sistemlerde devlet Başkanının rolü, seçim süreçleri incelendi Başkanlık Sistemi, Amerikan Başkanlık sistemi göz öne alınarak araştırıldı. Klasik Parlamenter sistemde, İngiltere ve Almanya örnekleri, Parlamenter sistem ile Başkanlık Sistemi arasındaki farklar, iki farklı örnek olarak Almanya ve İngiltere arasındaki benzerlikler ve farklılıklar ortaya konuldu. Karma sistem yada Yarı-Başkanlık sisteminin özellikleri, sistemin belirlediği Cumhurbaşkanlığı kurumu incelendi. Türk Parlamenter sisteminin incelendiği bölümde, Sistem içindeki Cumhurbaşkanlığı kurumu, Anayasal süreç, bu süreçteki değişimler ve Cumhurbaşkanlığı kurumunun yaşadığı değişmeler anlatıldı. Üçüncü Bölümde, on kere Cumhurbaşkanı seçen, Türkiye bu seçim sürecinde yaşadıkları, anayasanın öngördüğü Devlet başkam ve bu başkanın Yönetme biçimi incelendi Türk Anayasal Sistemi ile uygulaması büyük farklıkların olduğu görüldü. Bu farklılık nedeni olarak, siyasal şartlar, seçim sistemi, devletin yeni örgütlenmesi, liderlerin karizmaları, uluslar arası sorunlar vb. sayılabilir. On yıldır, hükümet sistemini arayan Türkiye'ye klasik Parlamenter sistemlerde ki örgütlenme biçiminin daha uygun okluğu kanaatindeyiz. Tek kişilik yönetim geleneğinden gelen Türk Devletinin, Başkanlık sistemine benzer bir örgütlenme ile“diktatörlük”gibi problemler yaşayacağı kanaatindeyiz. Çalışmada ortaya konulduğu gibi, Türkiye, 1961 Anayasası sistemine benzer bir hükümet biçimi benimsemelidir. Mevcut sistem sorun çözme makamından çok sorun üretme makamı olarak işlev görmektedir.
Özet (Çeviri)
In this article, political systems and the role of president, voting processes has been eloborated. Presidency system has been evaluated under the ligth of the USA Presidency System. England and German models are taken as examples for detemining the differences and similarities between parlementer and precidency systems. The attributes of Combined system or semi-presidency system, the Cumhurbaskanligi organisation, which is came out by these system, have been examined. In the part, in which The Turkish parlementer system has been examined, the Cumhurbaskanligi organisation, Anayasal procedures and the changes of them are explained. In the third part, the state president that is determined by Anayasa, the management style of this president and the experiences in this vote are examined. It is seen that there are considerable differences between the Anayasa organisation and its applications. The reasons for these differences could be the political conditions, voting system, reorganisation of the state, characters of the leaders, the problems between the nations. For the last decade, we agree that the organisation system of the classical parlementer system is more suitable for Turkey searching for an appropriate state system. The Turkish state based on a tradition of an individual management system, would have problems such as dictatorship if a system like predisidancy system is applied. As it is mentioned in this work, Turkey ougth to choose a state system similar to a system of 1961 Anayasa. The current system have a function of creating problem rather than solving.