Finansal krizlerin Akdeniz bölgesindeki turizm sektörününde yarattığı sorunlar ve çözüm önerileri
The Impacts of the financial crises in Turkey on the hospitality industry region of the mediterranean
- Tez No: 137123
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIRIM BEYAZIT ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Turizm, uluslararası ekonomik ilişkiler, finansal serbestleşme hareketleri, finansal krizler, turizm endüstrisi, devalüasyon, karlılık, Tourism, international economic relations, liberalization movement, financial crises, hospitality industry, devaluation, profitability
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
FİNANSAL KRİZLERİN AKDENİZ BÖLGESİNDEKİ TURİZM SEKTÖRÜNDE YARATTIĞI SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÖZET Bazı ülkeler için turizm önemli bir gelir kaynağıdır ve turizmin uluslararası ekonomik ilişkiler üzerine olan etkisi önemli sonuçlar yaratır. 1980'lerde dünyada yaşanan finansal serbestleşme hareketleri artmıştır. 1990'larda gelişmekte olan ülkeler artan biçimde kısa süreli sermaye akımlarının etkisi altında kalmışlardır. Bu çalışmanın amacı Türkiye'deki finansal krizin Akdeniz bölgesindeki konaklama sektörü üzerine etkilerini belirlemektir. Çalışmada görülmektedir ki finansal krizler Antalya, Adana ve Mersin'deki turizm endüstrisine bazı fırsatlar ve tehditler sunmaktadır. Bu çalışma Türkiye'deki dört yıldızlı otel, beş yıldızlı otel ve tatil köyleri (birinci sınıf ve beş yıldızlı) üzerinde gerçekleştirilmiştir. Finansal krizlerin, devalüasyon dolayısıyla turizm endüstrisi üzerine en önemli etkisi karlılık üzerine olmaktadır. Sonuç olarak turizm endüstrisinden daha fazla fayda elde etmek için bilimsel açıdan yaklaşılmalıdır.
Özet (Çeviri)
THE IMPACTS OF THE FINANCIAL CRISES IN TURKEY ON THE HOSPITALITY INDUSTRY REGION OF THE MEDITERRANEAN SUMMARY For some countries, tourism is an important revenue source and its impacts on international economic relations have important consequences. In 1980, liberalization movement had been increased in the world. Developing countries was suffered increasingly by short term capital flows in 1990. In this study is to determine impacts of the financial crisis in Turkey on the hospitality industry region of the Mediterranean. It was viewed that in the financial crises present some of chances and threats to hospitality industry in Antalya, Adana and Mersin. This study is conducted on four stars hotels, five stars hotels and holiday villages (first class and five stars) in Antalya, Mersin and Adana. Because of the devaluation the greatest impact of the financial crises are on the profitability of the hospitality industry. As a result, tourism sectors should be point of viewed by scientific methods in order to benefit from hospitality industry.