Abdülkahir Dağdadi'nin hayat eserleri ve görüşleri
Abdulkahir Baghdadi's life works and opinions
- Tez No: 137181
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN YAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Bağdadî, Kelâm, Eşâriyye, Ehl-i Sünnet, Mezhep, Baghdâdi, Theology, Ashariyya, Orthodox, Sect
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Yüksek Lisans ABDÜLKÂHİR BAĞDÂDİ'NİN HAYATI ESERLERİ VE GÖRÜŞLERİ Yüksel MUTLUEL Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslâm Bilimleri Anabilim Dalı 2003, Sayfa: VI + 89 İslâmi ilimlerden kelâm ilmine yön verip, hizmet etmiş birçok ilim adamının incelenmesi, günümüze kadar süregelmiş ve bunun neticesi olarak faydalı çalışmalar ortaya çıkmıştır. Biz de bu hizmetlere katkı sağlamak amacıyla, Abdülkâhir Bağdadi' yi bütün yönleriyle incelemeye çalıştık. Çalışmamızın birinci bölümünde, Bağdâdi'nin hayatı hakkında bilgi vermeye çalıştık. Bu bilgiler, sağlam kaynaklardan elde edilen bilgiler olup, bunlar da genellikle ilk dönem kaynaklardır. İkinci bölümde, Bağdâdi'nin mezhepleri tasnifi ile ilgili olarak görüşlerini belirttik. Gerekli olan yerlerde, yine kendisi gibi mezhepler tarihi ile ilgili eserler veren alimlerin görüşleriyle de karşılaştırmalar yapmak lüzumu hissettik. Bununla, aralarındaki farkı ve en doğru olan görüşü belirtmeyi amaç edindik. Üçüncü ve son bölümde, onun kelâm ilmine dair görüşlerini, kendisi gibi Eşârilik mezhebine mensup alimlerin görüşleriyle beraber vermeye çalıştık. Gerekli olan yerlerde de yorumlar getirdik.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Master Thesis ABDALKAHIRBAGHDÂDI'S LİFE WORKS AND OPINIONS Yüksel MUTLUEL The University of Fırat The Institute of Soccial Sciences Postgraduate Study In Basic Islamic Sciences 2003, Page: VI + 89 Most of scholars who studied theology one of the branch of the Islamic knowledge have been searched nowadays. As a result of this fact, a lot of useful works become clear. In order to contribute this studies we try to search Abdalkahir Baghdâdi in all of his aspects. In the first part of our work, we try to give information about Baghdâdi's life. These information obtained from the safe sources and these are generally the first term knowledges. At the second peace, we pointed out Baghdâdi's opinions about the sects classification. At the necessary places, we need to make comparison between Baghdâdi's opinions and other scholars opinions who studied sects history. By means of this, we try to point out the differences and the most true opinion. In the third and final part, his opinions about science of theology are given with the other scholors who were also from the Ashariyya sect. At the necessary places, we express our comment.