Türk Silahlı Kuvvetlerinde toplam kalite yönetiminin uygulanabilirliği: 5 nci zırhlı tugayında bir uygulama
Practicability of total quality management Turkish Armed Forces: An application in 5th armed brigade
  1. Tez No: 137246
  2. Yazar: ABDULLAH AKGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHSİN HALİS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Toplam Kalite Yönetimi, Türk Silahlı Kuvvetleri, Kamu sektörü, Kalite ödülleri, Total Quality Management, Turkish Armed Forces, Public Sector, Quality Awards
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
ÖZET TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNDE TOPLAM KALİTE YÖNETİMİNİN UYGULANABİLİRLİĞİ: 5 NCİ ZIRHLI TUGAYI'NDA BİR UYGULAMA AKGÜN, Abdullah Yüksek Lisans Tezi, İşletme Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Muhsin HALİS Haziran 2003, Sayfa 19Ö TKY felsefesi ile işletmeler, üründe veya hizmette kalitenin iyileştirilmesini sağlayarak kayıpları azaltmakta, etkinliği ve verimliliği arttırmakta, yeni teknolojilere esnek yapısıyla hemen adapte olmakta, kaliteli mal ve hizmet üreterek müşterinin memnuniyetim sağlamakta, çalışanları işletmeye bağlamakta ve bunun gibi çeşitli avantajları işletmeye getirerek güç kazanmasını sağlamaktadır. Bu çalışmada ilk önce bir literatür çalışması yapıldı. Yerli ve yabancı kaynaklardan yararlanılarak, bu konuda daha önce yapılmış araştırmalar, kitap, dergi, makaleler ve bazı istatistiksel verilerden faydalanılarak TKY ile ilgili tanımlar, kawamlar ve kullanılan araçlar incelendi. Çalışmanın araştırma kısmında 5nci Zırhlı Tugayda anket yapılarak toplanan veriler istatistiksel olarak analiz edilerek, SPSS paket programında değerlendirildi. Yapılan araştırma sonucunda; genel olarak üst yönetimin bir kalite politikası olduğu, TKY konusunda astları desteklediği ve TKY uygulama sürecine katıldığı, birlikte paylaşılan bir vizyon olduğu, bu doğrultuda planlar geliştirildiği, çalışanların katılımının sağlandığı, ödül ve cezaların herkes tarafından açıkça bilindiği, eğitim konusunda teşvik edici tedbirler alındığı ve sürekli olarak birliklerin performansının kıymetlendirildiği söylenebilir. Bunun yanında üst düzey yöneticilerin personelin eğitimi için sağladığı imkanların yeterli gelmediği, plan ve politikaların ast kademelere iletilmesinde bazı sorunların olabileceği, kaliteyi tutturmaya yönelik yeterli kaynak olmadığı sonucuna varılmıştır. Genel anlamda TSK'da TKY'nin uygulanmasına yönelik geniş kapsamlı çaba gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRACTICABILITY OF TOTAL QUALITY MANAGEMENT IN TURKISH ARMED FORCES: AN APPLICATION IN 5 TH ARMED BRIGADE AKGÜN, Abdullah M.A. Tbesisi, Department of Business Management Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Muhsin HALİS June, 2003, 190 pages With TQM philosophy, companies reduce losses by increasing the quality of product and services, increasing productivity and efficiency, adopting to new technologies with flexibility, increasing customer happiness by producing quality product and services, increasing workers' efficiency and introducing various advantages to the company to increase its' power. For this thesis, a literature scan was established. Domestic and foreign resources were used to search for previously written works, books, magazines, articles. Using statistical data, introductions to TQM ideas and tools was seached for. A questionaire was given to 5 th Armed Brigade and results were analyzed statistically under the SPSS package. After research, it was appearent that the upper management is involved in politics of quality, it supports the lower management about the TQM process and is involved in the process of TQM itself. TQM is a shared vision; plans are made accordingly, workers' involvement is incouraged, prize and punishment system is widely known, incouraging support is available on education and the performance of the armed forces are continuously tested. After alL the conclusions were achieved such that the upper managements involvement in education is not enough, there could be some problems in communicating the plans to lower levels of the organization and there aren't nearly enough resources to establish quality. In general, a considerable effort is being made at applying TQM in TSK.