Antakya ve çevresinde akraba evliliği
Marriages among relatives in Antakya and its surroundings
- Tez No: 137395
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Anthropology
- Anahtar Kelimeler: Akrabalık, Akrabalık Sistemi, Aile, Evlilik, Soy
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Ill ÖZET ANTAKYA VE ÇEVRESİNDE AKRABA EVLİLİĞİ Aylin ÖZKAYA Antropoloji Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Danışman: Doç. Dr. Hüseyin TÜRK Aralık 2003, 163 sayfa Sosyal grupların organizasyonu ve yapılanması arasındaki büyük farklılıklar göz önüne alınırsa, akrabalık sisteminin itinayla incelenmesi gerektiği anlaşılmaktadır. Akrabalık sistemi toplumun sürekliliğini sağlayan dinamik bir yapıdır. Akrabalık sisteminin içeriğim, aile yapısı, evlilik tercihleri gibi dinamikler oluşturur. Her sosyal grup kendi iç dinamiğini, yaşam tarzım belirler ve akrabalık sistemi içerisinde bu yapıların kültürleme süreci ile aktarımını hedefler. Çalışmamızın birinci bölümünde konuya giriş yapılmıştır. İkinci bölümünde ise araştırmanın amacı, önemi, kapsamı ve yönteminden oluşmaktadır. Üçüncü bölümde, arastama evreninin ve araştırma merkezlerinin kısaca tarihi, coğrafî ve etnik yapısına değinilmiştir. Aile tipleri, akrabalık sözcükleri, evlilik türleri ele alınıp, ayrıca evlilik türlerikendi arasında akraba evliliği başlığı altında incelenmiştir. Ayrıca akraba evliliklerinden kardeş çocukları evliliği ve amca kıza evliliği nedenleri üzerinde durulmuştur. Bu tip evliliklerde hane içi ilişkiler, akrabalık ve dayanışma örüntüleri, sosyal ilişkileri ve günlük yaşam, aile soyağaçlan, boşanma ve miras konularına da yer verilmiştir. Dördüncü bölümde ise üçüncü bölümde elde edilen bulgular ışığında varsayımlarımız değerlendirilmiş ve sonuca gidilmiştir. Ayrıca bu konuyla ilgili önerilere de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT MARRIAGES AMONG RELATIVES IN ANTAKYA ANB ITS SURROUNDINGS Aylin ÖZKA YA Department Of Anthropology, Master Of Science Supervisor: Doç.Dr. Hüseyin TÜRK December 2003, 163 Pages The major differences between lite organisation and establishment of social grups require the deep analysis of the kinship system. Kinship system is a dynamic structure providing the permanent existance of a society. The kinship system consists of dynamics such family structure and marriage preferences. Each social group determines its inner dynamics and its own life style, and aims for the transfer of these structures in the kinship system through encuituration process. The first chapter of the thesis includes the introduction of the topic. The second chapter states the aim, importance, scope and the method of the study.The third chapter mentions briefly the history, geography and ethnic structure of the research area and the research centers. In this chapter, family types, kinship terminology and marriage types are mentioned, and marrriages among relatives are analysed under the title of“Kin Marriages”. In addition, the reasons for cousin marriages and parallel-cousin marriages are stated. Household relations, the structure of the kinship and support, daily life, family trees, divorce and heritage issues are also included in this chapter. Finally, in the fourth chapter, our hypotheses are evaluated and conclusions are reached after taking the findings mentioned in the third chapter into account. Recommendations related to the topic are also stated in this chapter. Keywords : Kinship, Kinship System, Family, Marriage, Lineage.