Değişim ve etkileşim boyutuyla Hatay'da Hıristiyan bayramları
Christian festivals in Hatay in terms of variation and interaction
- Tez No: 137396
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Din, Anthropology, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hıristiyanlık, Antakya, Bayramlar, Ayin, Etkileşim, Christianity, Antakya, Festivals, Rite, interaction
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
m ÖZET DEĞİŞİM VE ETKİLEŞİM BOYUTUYLA HATAY'DA HIRİSTİYAN BAYRAMLARI Aşiret BORAN Antropoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Danışman: Yard. Doç. Dr. Hüseyin TURK Haziran 2003, 134 Sayfa Hıristiyan inancı uzun ömürlü olan, coğrafi ve kültürel yaygınlık gösteren bir inanç sistemidir. Günümüzde sayılan bir milyarı aşan kişinin inandığı, yeryüzünde bütün kıtalarda inananlarının bulunduğu ve birbirlerinden tamamen farklı birçok kültüre nüfuz etmiş bir dindir. Antakya, Hıristiyanlığı ilk kabul eden, farklı din ve ırktakilerin ana kilisesi ve Asya'da Hıristiyanlığın merkezidir. Hıristiyanlığın Kudüs dışına yayılmasından sonra, bugünkü çehresine bürünmesinde dinamik bir rol oynayan üç büyük merkezden en önemlisidir. Çalışmanın birinci bölümü, çalışmanın amacı, önemi, kapsamı, sınırlılıkları, yöntemi, veri toplama teknikleri ve çalışmayla ilgili temel kavramların açıklandığı kavramsal çerçeveden oluşmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde Hıristiyan inanç sistemi ele alınarak, bir din kurumu haline geliş aşamaları incelenmiş ve Hıristiyanlıkla ilgili temel bilgiler verilmiştir. Araştırmanın sahası olan Hatay hakkında bilgi verilmiş, Antakya'nın Hıristiyan dünyası içindeki yeri ve önemi incelenmiştir. Ayrıca Hıristiyanlığın Antakya' daki tarihi gelişimine de yer verilmiştir. Üçüncü bölümde Hatay'da Hıristiyan Bayramlanyla ilgili yapılan alan araştırmasına ait bulgular ele alınarak ayrıntılı bir biçimde açıklanarak bayramlarda yapılan yardımlaşma ve dayanışma örneklendirilmiştir. Bayramlar özelinde, Hıristiyanların araştırma bölgesinde yaşayan diğer dini ve kültürel kimliğe mensup olan gruplarla olan etkileşimi incelenmiştir. Uygulama sonuçlan ayrıntılı bir şekilde açıklanarak elde edilen bulgular üzerinde yorumlamalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT CHRISTIAN FESTIVALS İN HATAY İN TERMS OF VARIATION AND INTERACTION Aşiret BORAN Anthropology Department, Master Of Science Supervisor: Yard. Doç.Dr. Hüseyin TÜRK Jun2003, 134 Pages Christian belief is a belief system, which is long-term, becoming widespread culturally and geographically, which is believed by billions of people. It has a lot of believers in all of the continents in the world. It is a belief system that influenced different cultures. Antakya is the centre of Christianity in Asia. Antakya is the main church of people who accepted Christianity first and who were in different religions and races. Antakya is the most important of three big centres that had a dynamic role in Christianity after being spread outside Jerusalem. The first part of study consists of the aim of study, importance of study, limitations of study, methods, scope, datum techniques and conceptual frame that includes basic concepts. In the second part of the study, Christian belief system was examined in terms of becoming religion. Besides, main knowledge was given about Christianity. Information was given about Hatay and the place and importance of Antakya in Christianity was examined. Apart from that, historical development of Christianity in Antakya was examined. In the third part, findings belong to fieldwork about Christian festivals in Hatay were explained in detail. Solidarity and working together in festivals were illustrated. In terms of festivals, Christianity's interaction with other groups who had different religions and cultures was examined. Application results were explained in detail and findings were interpreted.