Rare events and news in a rational expectations economy
Rasyonel beklentileri olan bir ekonomide nadir olay ve haberler
  1. Tez No: 137630
  2. Yazar: ELİF KÖSEOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. NEİL ARNWİNE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Enflasyon riski, Haberler, Parasal ekonomi. vı, Inflation risk, News, Monetary economy. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
İçsel üretimi olan rasyonel beklentilere sahip parasal bir ekonomide enflasyon riskinin etkilerini inceledik. Kullandığımız risk parasal büyüme oranının başlangıçtaki durağan durumundan bilinen bir dağılımdan seçilen yeni bir duruma doğru değişmesidir. Politika değişikliği nadir görülen bir olay olarak kabul edilir. Nadir olayların kapsadığı anlam: rasyonel beklentilerin gerçek enflasyonun beklenen enflasyondan sapmalarının sıfir ortalamaya sahip olmasını veya seri olarak aralarında korelasyon olmamasını gerektirmemesi durumudur. Politika değişikliği olasılığının ve izleyen politika parametrelerinin dağılımının zaman içinde potansiyel olarak değiştiğini gördük. Bu, haberlerin ekonominin dengesini belirlemedeki rolünün önemini vurgular. Gerçek bir reel veya parasal şokun olmadığı durumda nadir bir olayın ciddiyeti ve olasılığı hakkındaki algılamanın değişmesinin fiyat, reel ve dağılımsal etkileri vardır.Enflasyon riskinin fiyat, reel ve dağılımsal etkilerinin olduğunu bulduk. Yüksek enflasyon riski denge fiyatını ve nominal faiz oranlarını yükseltir. Enflasyon riski sermaye yatırımının ve üretimin artmasına öncülük eder ve özsermayenin durağan durum getiri oranını azaltır. Politika gerçekten değişmemişse gerçekleşen faiz oranlan artar. Getiri oranınındaki değişme servetin nominal senetleri borçlananlardan borç verenlere doğru yeniden dağıtılmasına öncülük eder. Aynca gelecek parasal büyümenin teorik ikinci momentinin ekonomi üzerinde neredeyse hiç etkisinin olmadığını bulduk.
Özet (Çeviri)
We examine the effect of inflation risk on a rational expectations monetary economy with endogenous production. The risk that we consider is of a change in the rate money growth from an initial steady-state level to a new level which is selected from a known distribution. The event of policy change is considered to be rare. The inclusion of rare events means that rational expectations does not require deviations of actual from expected inflation to be of zero mean or to be serially uncorrected. We view the probability of a policy change, and the distribution of ensuing policy parameters as potentially changing over time. This highlights the role of News in determining the equilibrium of the economy. In the absence of any actual real or monetary shocks, changes in the perception about the likelihood and severity of a rare event have price, real and distributional effects. We find that inflation risk has price, real, and distributional effects.A risk of higher inflation increases the equilibrium price level and nominal interest rates. Inflation risk induces an increase in capital investment and production, and reduces mthe steady-state rate of return on equity. If the policy does not actually change, the ex-post real interest rate increases. The change in rates of return leads to a redistribution of wealth away from borrowers of nominal instruments towards lenders. Also we find that the theoretical second moment of future money growth has (almost) no effects on the economy.