Transnational terrorism under structural realism
Sınırötesi terörizm ve yapısal gerçekçilik
  1. Tez No: 137629
  2. Yazar: BURCU SARI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR GÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası İlişkiler, Sınırötesi Terör, Terörizm, Terörist Organizasyonlar, Yapısal Gerçekçilik, Sistem, Değişim, Yapı, Kitle İmha Silahlan, International Relations, Terror, Transnational Terrorism, Terrorist Organizations, Structural Realism, System, Change, Structure, the Weapons of Mass Destruction (WMD)
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu tez çalışması terörizm olgusunu uluslararası yapının etkisi altında incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla, ilk olarak, terörizm kavramı diğer şiddet çeşitleriyle karşılaştırılmış ve bu kavramın taşıdığı temel özellikler tesbit edilmiştir. İkinci olarak, terrizm kavramı sınıflandırılmış ve bu sınıflandırmaya uygun olarak tarihsel olarak örneklendirilmiştir. Üçüncü olarak, terörist organizasyonlar yaşadığı koşullara uyum sağlayan ve akıllı mekanizmalar olarak değerlendirilmiştir. Son olarak, terörist organizasyonların gelişiminde kendi iç dinamiklerinin yanısıra devletlerin aldatma temayülünün öneminin de altı çizilmiştir. Terörist organizasyonlar devletlerin rekabetlerinden ve sistemden kaynaklanan belirsizlik duygusundan yararlanarak daha da güçlenmektedirler. Bunun sonucunda terörist organizasyonlar ikincil aktörler olarak ortaya çıkmıştır. Uluslararası yapıyla etkileşim halinde bulunan terörist organizasyonların davranışları yapı tarafından kısıtlanıp şekillendirilmektedir. Bu bağlamda, terörist organizasyonlar yapını hem öznesi hem de nesnesi olmuşlardır. Bu yeni aktörlerin uluslararası ilişkiler sistemi üzerindeki etkileri yapısal gerçekçilik teorisinin temel prensipleri temel alınarak değerlendirilmiştir. Yapısal faktörlerin terörizmin gelişiminde oynadığı önemli rol gözönüne alınarak yapı devam ettikçe terörizmin de varolacağı sonucuna varılmıştır. Dolayısıyla devletler terörizm ile mümkün olabilen en az zararı gözeterek birarada varolmanın gerektirdiklerini yapmalıdırlar.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze the concept of terrorism under the impact of international structure. For that purpose, first, the concept of terrorism is compared with other types of violence and its common characteristics were defined. Second, terrorism is classified and historical examples were given accordingly. Third, terrorist organizations were assessed as smart mechanisms that are able to learn and adapt into the conditions in which they subsist. Last, it is highlighted that in the development of terrorist organizations, besides their internal dynamics, states' tendency to cheat plays a crucial role. Terrorist organizations make use of the feeling of uncertainty and grow stronger out of the states' rivalry. In the end, they emerge as secondary actors. As units interacting in the international system, the behaviors of terrorist organizations are also shaped and shoved by the structure. They both affect and become subject to the impact of structure. The impacts of the new actor on the international system were evaluated according to the basic principles of Structural Realism. As a result, it is concluded that since structural factors plays a crucial role in the emergence of terrorism, as long as the structure endures, terrorism will also persist. Therefore, states should find ways to coexist with terrorism with the possible least hazard.