Pepresenting information flow in building desing process using the parameter-based design structure matrix
Yapı tasarım süreçlerinde bilgi akışlarının parametre esaslı tasarım yapısı matrisi yöntemiyle modellenmesi
  1. Tez No: 137637
  2. Yazar: ŞULE TAŞLI PEKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA PULTAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Disiplinler arası Yapı Tasarımı, Tasarım Entegrasyonu, Tasarım Süreç Modelleri, Bilgi Akışı, ve Parametre Esaslı Tasarım Yapısı Matrisi, Collaborative Building Design, Design Integration, Design Management, Design Process Modeling, Information Flow, and Parameter-based Design Structure Matrix
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
Yapı sektörü, değişik meslek gruplarının birlikte çalışmasının çok önemli olduğu disiplinler arası alanlardan biridir. Yapı tasarım sürecinde katılımcılar arası yoğun bir bilgi akışı olmasına rağmen, bu akışlar yeterince araştırılmamıştır. Yapı endüstrisinde şu anda kullanılmakta olan pek çok süreç modelleme aracı tasarımdaki döngüsel bilgi akışlarının analizine olanak vermemektedir. Ayrıca, bu araçlar tasarım sürecinin sadece üst seviyelerde modellenmesini sağlamakta, dolayısıyla yapı tasarımı gibi pek çok parametre içeren bir alanda etkinlikleri yetersiz kalmaktadır. Bahsedilen sorunları çözmek amacıyla, bu tezde parametre esaslı tasarım yapısı matrisi yöntemi yapı tasarımı için bir sistem analizi ve süreç modellemesi aracı olarak önerilmektedir, önerilen yöntem, tasarım sürecinin yapısı, parametre kararlarının sırası, döngüsel bilgi akışları ve eşzamanlılık konularında bilgi üretmektedir. Yöntemin yapı tasarımında kullanılması için bir çerçeve geliştirilmiş ve önerilen çerçeve iki alan çalışmasında gerçek yapı tasarımı sorunlarına uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Architecture/Engineering/Construction (AEC) industry is one of the multidisciplinary domains in which collaboration among related parties is of utmost importance. Despite the intense flow of information between design professionals, there is a lack of research to better understand and manipulate these flows. Most of the current process modeling tools in the AEC industry do not enable analyses of iterative information cycles. Moreover, these tools represent the process at high levels, thus, they are inappropriate for multi-parameter problems like building design. With a view to alleviate these problems, this thesis introduces the use of parameter-based design structure matrix as a process modeling and system analysis tool for building design. The method reveals insights into the process structure, optimum sequence of parameter decisions, iterative cycles and concurrency in the process. A framework for parameter-based DSM applications in building design is proposed and the application of the framework is demonstrated through two case studies on real life building design problems.