A Study on architectural elemants of space identity: Atakule
Mekan kimliği oluşturan mimari elemanlar üzerine bir çalışma Atakule
- Tez No: 137636
- Danışmanlar: DR. MAYA ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: mekan kimliği, mekan kimliğini oluşturan elemanlar, kimlik yaklaşımları ve algılanması, kamusal alan ve sembol iv, space identity, tangible elements of space identity, intentions and perceptions of identity, public space and symbol. in
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
MEKAN KİMLİĞİNİ OLUŞTURAN MİMARI ELEMANLAR ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA: ATAKULE Tuğba Şeyda Akşehir İç Mimarlik ve Çevre Tasarımı Bölümü Yüksek lisans Tez Yöneticisi: Dr. Maya Öztürk Eylül, 2003 Bu çalışma mekan kimliği bağlamı üzerine kurulmuştur. Çeşitli sosyal etkileri olan binaların mekan kimlikleri tartışılırken daha geniş kapsamlı bir çalışma yapılması zorunludur. Genelde, mekan kimliği, yapının kimliğinden çok imajı etkileyen plan, biçimsel kompozisyon ve görünüş gibi öğeler aracılığıyla tartışılır. Bu sebepten, bugüne kadar yapılan çalışmalarda, bu elemanların tarihi, kültürel ve sosyal önemleri ile yapının sosyal bağlamı değinilmemiş kalır. Bu çalışmada imge oluşturan elemanlara ek olarak yer, çevre ve mimari programda farklı açılardan ele alınarak tartışılmıştır. Bu tartışmalar mekan kimliği konusundaki yaklaşımları ifade etmekte gerekli kuramsal temeli oluşturur. Çalışmada ayrıca başlangıçta belirlenen mekansal kimlikle, zaman içindeki değişikliklerin etkilediği algılanan kimlik de tartışılmaktadır. Yapının kimlik statüsündeki değişim ve başkalaşımın nedenlerini ortaya çıkarmak üzere sembolik önem taşıyan elemanlar ile yukarıda belirtilen mekan kimliğini oluşturan elemanlardaki anlam değişiklikleri üzerinde durulmuştur. Önerilen kuramsal çerçeve aracılığı ile mekansal kimliği oluşturan tüm elemanların kamusal mekan ve ulusal kimlik simgesi olarak Atakule'nin algılanmasındaki etkileri ortaya konmuştur. Atakule'nin imajında bir değişiklik olmasada, bütün bu elemanlardaki değişikliklerin binanın statüsündeki başkalaşıma sebep olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
A STUDY ON ARCHITECTURAL ELEMENTS OF SPACE IDENTITY: ATAKULE Tuğba Şeyda Akşehir M.F A in Interior and Environmental Design Supervisor: Dr. Maya Öztürk Sept. 2003 The study addresses the concept of space identity. Space identity, especially when buildings, which aim at diverse symbolic impacts, are concerned, need be studied through a comprehensive framework. Usually, space identity is studied by means of plans, formal composition, facades, etc, which actually address the important aspects of the image, rather than the identity of a building. Thus, historical, cultural and social significances of these elements and the social context of the building remain unexplored in conventional studies. In this study, in addition to such image forming elements, location, site and program are proposed and discussed from these diverse perspectives. These are essential theoretical foundations to the expression of intentions regarding space identity. The study also addresses the intended identity of spaces and changes in the perceived one in time. The changes of symbolic significances of these elements and meanings of the above mentioned elements of space identity are emphasized to discover reasons for shifting and degrading of status of identity. Within this framework Atakule is studied as a case, which allows exploring the proposed framework through viewing the elements as to their effects on appearance and perception of Atakule as a symbol of national identity and pubfic space. It is concluded that although the image of Atakule did not change, the changes in tangible and intangible elements of space identity resulted in degrading in the status of the building.