Islam in Albanian lands during the first two centuries of the Ottoman Rule
Osmanlı Devletinin XIV.-XVI yüzyıllarındaki islamiyetin Arnavut topraklarına yayılması
  1. Tez No: 137647
  2. Yazar: DRİTAN EGRO
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İNALCIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Albanian, Islam, Christianity, conversion
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 355
Özet
Bu çalışma, Arnavut topraklarındaki Osmanlı öncesi dini durumun geniş bir tablosunu sunup İslamlaşma' nm ilk aşamalarda gerçekleştirildiği şartlan ve sebepleri incelemiştir. İslamlaşma sürecinin köklerinin bulunması ve Osmanlı dönemi boyunca kitlesel karakterin anlanması kapsamlı bir yaklaşım gerektirmektedir. Bir 'milli' kilisenin mevcut olmaması, Osmanlı fethinden sonra Hristiyan kiliselerinin teşkilatlarının zayıflanması, hatta kimi bölgelerde ortadan kalkması ve Osmanlı hakimiyetinin kalıcı hale getirilmesi, XV. ve XVI. yüzyıllarda Arnavut topraklarında ortaya çıkan İslamlaşma sürecinin birkaç önemli faktörlerindendir. Anahtar Kelimeler : Arnavut, İslam, Hristiyanlık, İslamlaşma
Özet (Çeviri)
This dissertation provides a detailed picture of the religious situation in Albanian lands before the Ottoman conquest and analyzes the conditions upon the establishment of Ottoman rale and the initial stages of Islam/Islamization in that area. A complex approach is necessary to find the roots and to understand the phenomenon of the massive conversion of Albanians to Islam throughout the Ottoman period. The lack of a“national”church, the weak organisation of the Christian churches after the Ottoman conquest, and the establishment of Ottoman rule with a great measure of finality, were the most important factors which caused the gradual process of massive conversion to Islam.