History of archaeological and cultural heritage management in Turkey and Europe: A look from the past to the present
Türkiye ve Avrupa'da arkeolojik ve kültürel miras yönetiminin tarihçesi: Geçmişten günümüze bir bakış
- Tez No: 137670
- Danışmanlar: DR. JULİAN BENNETT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Arkeoloji, arkeolojik miras yönetimi, Avrupa, Türkiye. iv, Archaeology, archaeological heritage management, Europe, Turkey. m
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji ve Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
ÖZET TÜRKİYE VE AVRUPA'DA ARKEOLOJİK MİRAS YÖNETİMİNİN TARİHİ: GEÇMİŞTEN BUGÜNE BİR BAKIŞ Saraç, Dinç Yüksek Lisans, Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Julian Bennett Kasım 2003 Bu çalışma Türkiye ve Avrupa'da arkeolojik miras yönetiminin tarihsel gelişimini incelemektedir. Tezin en öncelikli amacı arkeolojik miras yönetimi konusunun önemine dikkat çekmek, ve bu alandaki modern yaklaşımları tartışmaktır. Avrupa'da arkeolojik eserleri koruma onyedinci yüzyılda başlar. Ondokuzuncu yüzyılda, Avrupa ülkelerinin çoğunun arkeolojiyle ilgili kanunlarını, enstitülerini kurdukları dönemde arkeolojik miras yönetimi Avrupa'da yerleşmiş bir konu haline gelmiştir. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra, yıkıma uğramış Avrupa şehirlerinin tekrar yapılanma sürecinde, arkeoloji, Avrupanın tarihsel geçmişini canlandırmada kullanılan bir araç haline gelmiştir. Bugün, Avrupa'da arkeolojik miras yönetimi konusu bütün ülkelerin ve disiplinlerin ortak sorumluluğu olarak algılanmaktadır. Büyük arkeolojik kaynaklara sahip olan Türkiye'nin de çoğu Avrupa ülkesi gibi arkeolojide uzun bir geçmişi vardır. Fakat Türkiye'deki arkeolojik miras, yönetimsel, bürokratik, eğitimsel, yasal ve ekonomik sorunlar nedeniyle gerektiği şekilde korunamamakta ve yönetilememektedir. Yunanistan ve İtalya gibi çoğu Avrupa ülkesinde de varolan bu sorunlar, Avrupa Birliği üyesi olmaya hazırlanan Türkiye tarafından aşılması gereken sorunlardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HISTORY OF ARCHAEOLOGICAL AND CULTURAL HERITAGE MANAGEMENT IN TURKEY AND EUROPE: A LOOK FROM THE PAST TO THE PRESENT Saraç, Dinç Master, Department of Archaeology and History of Art Supervisor: Dr. Julian Bennett November 2003 This paper explores the historical evolution of archaeological heritage management in Turkey and in Europe. Its overall aim is to draw attention to the growing significance of archaeological heritage management, and to discuss the modern approaches related to this field. Within the European context, the history of archaeological protection goes back to the seventeenth century. In the nineteenth century, the preservation of archaeological heritage became a firmly established concept all over Europe when most of the European countries established legislations and relevant institutions associated with archaeology. After World War II, archaeology became a tool to rehabilitate the European historical past in advance of redevelopment in the war-torn cities of Europe. Today, archaeological heritage management in Europe is regarded as the collective responsibility of all nations and all disciplines. Turkey has a long experience in archaeology like most of the European countries and it possesses substantial archaeological resources, but the archaeological heritage in the country is not adequately preserved and managed due to administrative, bureaucratic, educational, legislative and economic problems. These problems, which also exist in most of the European countries such as Greece and Italy, are needed to be overcome by Turkey preparing to become a member of the European Union.