Costs and benefits to Turkey in its relations with the united states: The cold war and after
Soğuk savaş sonrasında Türkiye'nin ABD ile ilişkilerinden karları ve zararları
- Tez No: 137669
- Danışmanlar: DOÇ. DR. JEREMY SALT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türk-Amerikan İlişkileri, stratejik ortaklık, bağımlılık, küresel güç, uluslararası işbirliği, Soğuk Savaş, Soğuk Savaş sonrası, Türk dış politikası, Turco-American relations, strategic partnership, dependency, global power, international cooperation, the Cold war, the post Cold War, Turkish foreign policy
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
ÖZET SOĞUK SAVAŞ VE SONRASINDA TÜRKİYE'NİN ABD İLE İLİŞKİLERİNDEN KAYIPLARI VE KAZANÇLARI Buyruk, Ö.Bora Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Jeremy Salt Türkiye'nin Amerika Birleşik Devletleriyle olan ilişkileri sadece dış politikası için değil aynı zamanda ekonomik ve sosyolojik yapısında her zaman belirleyici bir öğe olmuştur. Küresel bir güç olarak ABD, Avrasya'dan Ortadoğu'ya kadar uzanan bölgeyle her zaman ilgilenmiştir ki bu da kaçınılmaz olarak Türk-Amerikan ilişkilerinin dikkat çekmesini sağlamıştır. Bu tez Türk tarafının ABD ile ilişkilerinden doğan kazançları ve zararlarını ortaya çıkarmak için bazı anahtar nitelikteki konuların analiz edilmesinin önemine inanan bir fikrin ürünüdür. Çünkü, bu muhtemelen bizlere bu ilişkideki değişimleri görme ve uzun vadede Türk dış politikasının vizyonunu değerlendirme şansı verecektir. Özellikle 11 Eylül terör saldırıları ve sonrasında Türkiye'nin bölgesindeki gelişmelerle beliren Soğuk Savaş sonrası küresel ortamın 'belirsizlik' doğası göstermektedir ki Türkiye'nin ABD ile olan ilişkilerindeki pozisyonunu acil olarak bir değerlendirmeye ihtiyaç vardır. Bu yeniden değerlendirme süreci sadece Türk-Amerikan ilişkilerindeki stratejik, ekonomik ve politik ilişkileri kapsamamah bunu yanı sıra“stratejik ortaklık'V'bağımhlık”ve“küresel güç”gibi bazı klişe kavramların tekrar gözden geçirilmesini içermelidir. İşte bu nedenlerle bu tez Türk-Amerikan ilişkilerini Soğuk Savaş ve Soğuk Savaş sonrası diye İki bölüm halinde inceliyor. Çünkü, bu tez muhtemelen bizleri yakın gelecekle ilgili aydınlatacak olan bu ikili ilişkinin hangi konjektürde nasıl değişeceğini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. O yüzden daha geniş manada, bu tezin“oturmuş”veya "zayıf bir dış politika ile buların değişik yansımalarının arasındaki önemli bağın bir ülkenin uluslararası statiskosu üzerindeki etkilerini değerlendiren bir deneme olduğunu varsaymak muhtemeldir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COSTS AND BENEFITS TO TURKEY IN ITS RELATIONS WITH THE UNITED STATES: THE COLD WAR NAD AFTER Buyruk, Ö.Bora Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Assist. Prof. Jeremy Salt Turkey's relations with the United States have always been a diagnostic element not only for its foreign policy but also its economic and sociological structure. As a global power, the US has always interested in the region from Eurasia to the Middle East, which inevitably highlight Turco-American relations. This thesis is a product of the idea, which gives importance to analyze the key issues in Turco-American relations in order to ferret out costs and benefits of Turkish side from its relations with the US. It probably gives us to chance to see alterations in relations and evaluate Turkish foreign policy vision in the long run.“Indefiniteness”can be accepted as the nature of the global environment of the post Cold War which has appeared specifically in the aftermath of September 11 terrorist attacks. So, following developments in Turkey's region indicates that there is need to evaluate Turkish position in its relations with the US. This reevaluation period should not only comprise strategic, economic and political relations in Turco-American relations but also some cliche concepts like“strategic partnership”,“dependency”,“global power”and so on. This is why this thesis is analyzing Turco-American relations into two sections; the Cold War and the post Cold War Eras, because it aims to extract and underline in which ways this bilateral relation has changed with changing conjectures. It will be probably enlighten us about the near future of the relations. Therefore, it is possible to think that this thesis is an attempt to highlight the important linkage between an“established”or“weak”foreign policy and its possible reflections on the state's international statisko in more general meaning.