The History of John Galt: Past and present in the wake of the enlightenment
John Galt'ın tarihi: Aydınlanmanın peşinden geçmiş ve bugün
- Tez No: 137671
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CADOC DOUGLAS A. LEİGHTON
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: John Galt, Aydınlanma, Tarih Yazımı, İskoç Edebiyati, Akit, Tarihsel Roman vı, John Gait, Enlightenment, Historiography, Scottish Enlightenment, Covenant, Historical Novel IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 341
Özet
ÖZET JOHN GALT'IN TARİHİ: AYDINLANMANIN PEŞİNDEN GEÇMİŞ VE BUGÜN Özlem Çaykent Doktora, Tarih Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. C. D. A. Leighton Eylül 2003 Aydınlanma fikirlerinin daha geniş bir çerçevede incelenmesi bir süredir gelişmekdedir. Bu tez, aydınlanma fikirleri ve bu fikirlerin daha geniş sosyal çerçevedeki etkilerininin araştırmasından yola çıkarak, erken ondokuzuncu yüzyıl İskoç romancılarından John Galt örneğinini irdelemekdedir.- Galt'ın kendi zamanının sosyopolitik ve entellektüel zeminlerdeki fikirleri karşısındaki tutumu ve tarih anlayışı tartışılmaktadır. Romanlannda üslup ve dili gerçekçi bir şekilde yansıtmayı seçen Galt, tarihsel kaçınılmazlık ve etajizm (stadiyalizm) gibi çağdaş teorileri kullanmış; aklın yararına, öğrenmeye ve organik bir toplum ve tarih içinde insanın ilerlemesinin olabilirliğine inanmıştır. İlerlemeyi pratik sonuçlara götürdüğü ölçüde desteklerken, ilahi öngörülü akıl yürütmeye ve evrensel sisteme vurgu yapmıştır ve sonuçta doğru yaşam rehberi olarak geleneksel presbiteryen ahlaki değerleri vurgulamıştır. Galt'ın eserleri geleneksel ya da yeni liberal muhafazakar fikirlerlerle, aydınlanma düşüncesini biraraya getirmesi açısından iletken özellik taşır. Aydınlanmanın ilerlemeci yaklaşımı Galt'ın ellerinde radikal reform ve değişime karşı temel dayanağı oluşturmuştur. Bu yaklaşım, yerel gelenekle Britanya geleneğini karşı karşıyagetirmeden kalvinist geleneği öne çıkaran bir Lowland İskoç kimliğiyle bağlanmıştır. Sonuçta, Galt'da aydınlanmacı-karşı aydmlanmacı ikiliği ortadan kalkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE HISTORY OF JOHN GALT: PAST AND PRESENT IN THE WAKE OF THE ENLIGHTENMENT Özlem Çaykent Ph.D., Department of History Supervisor: Dr. C. D. A. Leighton September 2003 The placing of the history of Enlightenment ideas and their implications in a wider social context has been an important characteristic of Enlightenment studies for some time. This thesis offers John Gait, the early nineteenth-century Scottish historical novelist, as an example of this wider reception of the Enlightenment. It investigates his novels and gives an account of Gait's attitudes to the ideas of his times, on the historical, socio-political and other matters. It returns the novels to their immediate Scottish intellectual and cultural contexts, speaking of Gait's Greenock, contemporary Scottish literary circles and London politics, all of which played important parts in Gait's formation. His works are interesting in showing a belief in the expediency of reason, learning and the possibility of human progress within an organic society and history, placing an emphasis on Divine Providential as the ground of a universal system. Gait supported progress, in so far as it brought advance of a merely practical nature; but he reached back to the moral values of the past as the true guides to living. IllThe thesis delineates Gait's ideas as composite, melding together traditional and new liberal/conservative notions. Thus a progressive understanding of history became, in the hands of Gait, a major element of his conservative stance in relation to radical reform and change. Using some contemporary theories such as historical inevitability and stadialism, he constructed a Scottish identity which highlighted the Calvinist traditions of the Lowlands. In brief, with Gait the dichotomy between Enlightenment and Counter- Enlightenment was disappearing.