Adbylhakim Qulmuhammedow'un Densinmedik Dul Qalyr adlı eseri (giriş-metin-inceleme-sözlük-gramer indeksi)
Abdülhakim Kulmuhammedov's Named Densinmedik Dul Qalyr (introduction, text, analysis, grammer endeks)
- Tez No: 137746
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET GÜMÜŞKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tukmenistan, New Turkmen Literature, Abdulhakim Kulmuhammedov, story, language analiysis, grammer endeks
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 311
Özet
ÖZET 1920'li yıllar Türkmen edebiyatının önemli yazarlarından, aynı zamanda Ceditçilik döneminin en önemli Türkmen temsilcilerinden olan Abdülhakim Kulmuhammedov, 1910-1916 yıllan arasında İstanbul'da okumuştur. Ülkesine döndükten sonra, ülkesinin bağımsızlığı, kalkınması ve gelişmesi için her alanda çalışmalar göstermiştir. 1924'ten sonra kendini tamamen ilmî ve edebî çalışmalara veren Abdülhakim Kulmuhammedov, Stalin döneminde“Pantürkist”suçlamasıyla idam edilmiştir. Her bakımdan Türk dili ve edebiyatının tesirleri görülen Abdülhakim Kulmuhammedov' un eserleri, Sovyet Rusya zamanında“yasaklılar”listesinde kaldıktan sonra, Türkmenistan'ın 1991 yılında bağımsızlığını kazanmasıyla birlikte serbest hale gelmiş ve araştırılmaya başlanabilmiştir. Biz de Abdülhakim Kulmuhammedov' un Türk edebiyatıyla kurduğu bu ilişkiye değer vererek, onun bir eserinin dil incelemesini gerçekleştirdik. Çalışmamızda Türkmenisan, Türkmenler, Türkmen dili ve edebiyatı konularında en yeni bilgileri de vermeye çalıştık. Ayrıca yazarın hayatını ve eserlerini de etraflıca inceledik. Çalışmamızın sonuna, okuyucuların karşılaştırma yapabilmesi için, incelemesini yaptığımız eserin fotokopisini de yerleştirdik. Bu çalışmamızın Türkmen dili ve edebiyatıyla uğraşanlara ışık tutacağını umuyoruz. Anahatar Kelimeler: Türkmenistan, Türkmen Cedit Edebiyatı, Abdülhakim Kulmuhammedov, hikâye, dil incelemesi, gramer indeksi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Abdulhakim Kulmuhammedov was born at 1910-1916 years at Istanbul. He is a importent writer of 1920's Tükmen literature. Also he is a 'Turkmen' agent of period of modernization of Turkmenistan After returning his country, he worked each field for his country's freedom and development. After 1924 he major on scientific and literary. At period of Stalin he was accused with 'Pantürkist' and condemned to death. He made a lot of impression on Turkish Literature. But his book was prohibited at period of Soviet Russian. After freedom of Turkmenistan his books take its freedom. We valued his books for relation with Turkish literature and made a research about his a book. İn this study we aim to give new subjects about Turkmenistan, Tukmens and Tukmen Language and Literature. We give a copy of the book to make compression. We hope that our study help to researchers who study about Turkmen Language and literature.