Conjoint analizi ve hekimlerin ilaç yazmalarında etkili olan faktör ya da faktörlerin belirlenmesi
Conjoint analysis and determination of factor or factors, effecting prescribing of the physicians
  1. Tez No: 137914
  2. Yazar: BEYZA AKDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REHA ALPAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Conjoint analizi, hasta memnuniyeti, hasta-hekim ilişkisi, değiş-tokuş analizi, Conjoint analysis, patient satisfaction, patient-physician relationship, trade-off analysis
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Akdağ, B., Conjoint analizi ve hekimlerin ilaç yazmalarında etkili olan faktör ya da faktörlerin belirlenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyoistatistik Programı Doktora Tezi, Ankara, 2003. Ülkemizde, sağlık alanında, conjoint analizinin uygulaması başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle hekimlerin ilaç yazmada göz önüne aldıkları faktör ya da faktörlerin belirlenmesi konulu bir çalışma amaçlanmış ve bu amaçla ilaç yazımında etkili olduğu düşünülen 8 faktör dikkate alınmıştır. Ayrıca hekimlere ilişkin çeşitli tanımlayıcı bilgilere ulaşmak hedeflenmiştir. Araştırmaya alınacak olan faktörlerin belirlenmesi için tıp ve eczacılık fakültelerinin çeşitli anabilim dallarında görev yapan öğretim üyelerinden yararlanılmıştır. Araştırmaya alman faktörler ve düzeyleri ; ilacın hasta tarafından kullanım şekli (oral, intravenöz, intramuscular), etkin madde (önemli, önemsiz), etkinlik (mükemmel, orta, düşük), promosyon (eşantiyon türü, kitap+makale, bilimsel toplantı), yan etki (az, çok), fiyat (pahalı, orta, ucuz), hastanm sosyal güvencesi (resmi, özel, yok), ilaç mevzuatı (orijinal, biyoeşdeğer, farmasotik eşdeğer) olarak belirlenmiştir. Bu çalışmaya, tıp fakültesi dahili bilimlerde görev yapan ve uygulamaya katılmayı kabul eden 96 araştırma görevlisi dahil edilmiştir. Dahili tıp bilimlerinin çalışmaya alınmasının nedeni ilaç yazmanın bu bölümlerde daha fazla olduğunun düşünülmesindendir. Çalışmada conjoint analizi kullanılarak elde edilen 27 olası kombinasyondan oluşan kartlar hekimlere sunulmuş ve bu kartları en çok istediklerinden en az istediklerine doğru sıralamaları istenmiştir. Conjoint analizi sonuçlan genel (n=96), cinsiyete göre (52 erkek, 44 bayan) ve deneyim yıllarına (44 kişi 1-3 yıl, 40 kişi 4 ve daha fazla yıl) göre elde edilmiştir. n=96 kişi için birinci derecede önemli olarak bulunan faktör promosyon, erkekler için (n=52) birinci derecede önemli olarak bulunan faktör fiyat, bayanlar için (n=44) birinci derecede önemli olarak bulunan faktör promosyon, 1-3 yıl arası deneyime sahip olanlar için (n=44) birinci derecede önemli olarak bulunan faktör ilacın hastaVI tarafından kullanım şekli, 4 ve daha fazla yıl deneyime sahip olanlar için (n=40) birinci derecede önemli olarak bulunan faktör fiyattır. Çalışmanın değerlendirilmesinde SPSS 10.0 istatistiksel yazılımının Syntax Editöründen yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
vıı ABSTRACT Akdag, B., Conjoint analysis and determination of factor or factors, effecting prescribing of the physicians, Hacettepe University Health Sciences Institute PhD Thesis in Biostatistics, Ankara, 2003. Use of the conjoint analysis in health sector in our country is at the beginning stage. Therefore, a study on determination of factor or factors considered by physicians during prescribing is aimed and 8 factors thought to be effective on prescribing is considered for this purpose. Descriptive data about physicians were also collected. Factors which are thought to have effect on prescribing were determined according to the suggestions of professors working at different departments of our university. Factors to be studied and their levels of them are determined as; type of intake (oral, intravenous, intramuscular), effective agent (important, unimportant), effectiveness (perfect, intermediate, low), promotion (sample type, book+article, scientific meeting), side effect (low, high), price (expensive, intermediate, cheap), social security status of the patient (official, private, not), drug regulations (original, bioequivalent, pharmaceutic equivalent). 96 research fellows who are working at internal sciences department of faculty of medicine accepted participate to the study. Since the number of prescription is believed to be higher than other departments, internal medicine is selected as the research area. Cards composed of 27 possible combinations of levels of factors obtained by means of conjoint analysis, are submitted to the physicians and they are requested to list these cards from most favorite one to the least favorite one in the study. Results obtained from 96 fellows were analyzed by conjoint analysis by sex (52 male and 44 female) and experience periods (44 persons 1-3 years, 40 persons 4 or more years). The most important factor is promotion for all fellows, however the most important factor for men (n=52) is price, and for women (n=44) is promotion, the most important factor for persons with 1-3 years of experience (n=44) is the typevııı of intake, and the most important factor for persons with 4 or more years of experience (n=40) is price. Syntax Editor of SPSS 10.0 Statistical Software is used for evaluating the data.