Yarışan riskler ve yaşam verisi üzerine bir uygulama
Competing risks and an application on survival data
  1. Tez No: 137915
  2. Yazar: SELİM YAVUZ SANİSOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN SARAÇBAŞI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam çözümlemesi, yarışan riskler, kaba ölüm olasılığı, net ölüm olasılığı, kısmi kaba ölüm olasılığı, Survival Analysis, Competing Risks. Crude Death Probability, Net Death Probability, Partial Crude Death Probability. 11
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZET Sanisoğlu,S.Y.,Yanşan Riskler ve Yaşam Verisi Üzerine Bir Uygulaması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyoistatistik Programı Doktora Tezi, Ankara, 2003. Yaşam çözümlemesi sadece tıp alanında değil, ekonomi, elektronik, fizik gibi bir çok fen ve sosyal bilimler alanında uygulanan istatistiksel bir yöntemdir. Yaşam çözümlemelerinde kullanılan Kaplan-Meier (K-M) tekniği başarısızlık nedenlerinden sadece birini dikkate alarak diğer nedenlerden kaynaklanan başarısızlıkları sansürlü olgular olarak kabul eder ve yaşam olasılığını buna göre kestirir. K-M yöntemi yerine önerilen yanşan riskler çözümlemesi ise tüm başarısızlık nedenlerini dikkate alarak değerlendirmektedir. Bu yüzden birden çok başarısızlık nedeninin olduğu durumlarda yarışan riskler çözümlemesinin kullanılması daha doğru sonuçların elde edilmesi açısından önem kazanmaktadır. İlk olarak 1766 yılında Bernoulli tarafından kullanılan bu yöntem, ülkemizde henüz yaygın kullanım alanı bulamamıştır. Bu çalışma ile özellikle tıp alanında uygulanması sonucu çok yararlı bilgilerin elde edilmesini sağlayan yarışan riskler yöntemi tanıtılmaya çalışılmıştır. Çalışmada ilk olarak yaşam analizinin temel özelliklerinin tanıtımı yapılmış, daha sonra ise en çok kullanılan dağılım fonksiyonlarına değinilmiştir. Bundan sonra yanşan riskler yönteminin klasik yaşam çözümlemesinden farklılığı anlatılmış ve önemi vurgulanmıştır. Yöntemin geniş tanıtımının yapıldığı ikinci bölümde, yarışan riskler konusu geniş bir açıdan ele alınmıştır. Uygulama bölümünde ise, 1998-2002 yılları arasında GATA Nöroloji kliniğinde stroke (felç) rahatsızlığı nedeniyle tedavi gören 175 hastaya ait bilgiler kullanılmıştır. Uygulama bölümünde stroke hastaları için ölüm nedenlerine ilişkin yaşam süreleri hem Kaplan-Meier yöntemi ile hem de yarışan riskler çözümlemesiyle incelenmiş ve elde edilen sonuçlar karşılaştırılarak Kaplan-Meier yönteminin aşırı kestirimlerde bulunduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Sanisoğlu, S.Y.,Competing Risks and an Application on Survival Data, Hacettepe University Institute of Health Sciences Biostatistics (Ph.D.) Dissertation, Ankara, 2003. Survival Analysis is a statistical method applied not only to Medicine but also to a range of areas from Economics, Electronics, Physiscs to science and social sciences. Kaplan-Meier (K-M) method widely used in survival analysis considers only one of the causes of failure regarding failures caused by other factors as censored cases and predicts the survival probability accordingly. Competing Risks (CR) analysis, which is suggested instead of K-M method has beeen evaluated in full view of all the causes of failure. For this reason, in multiple causes of failure cases the usage of CR analysis gains importance for obtaining better results. This method, firstly used by Bernoulli in 1 766 hasn't find a widespread area of usage yet. By means of this study, CR methods which obtains very useful information particularly when applied to medicine, has been introduced.In this study, firstly the introduction of the basic properties of survival analysis has been done and then the most widely used distribution functions have been mentioned. Thereafter, the difference of CR method from classical survival analysis has been explained and its significance has been emphasized. In the second part of the study which includes the great presentation in CR subject has been dealt with widely. Whereas, in the application section, data about 1 75 patients who had been treated for their strokes in the Neurology Clinic of Giilhane Military Medical Academy has been used. In the application section, survival probabilities for the patients who have strokes have been examined by K-M method and by CR method as well. The results have been compared and shown that K-M method has overestimations.