Bazı boyaların model enzimler ile etkileşimi
Interactions of some dyes with model enzymes
  1. Tez No: 137976
  2. Yazar: FATMA ÖZNUR BAYKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. NİLGÜN SÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: triphenylmethane dyes, azo dyes, dye-protein interactions
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET Baykal F.Ö., Bazı boyaların model enzimler ile etkileşimi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyokimya Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2003. Bazı trifenilmetan boyaların (malakit yeşili, MG+; parlak mavi R, BBR; coomassie parlak mavi G-250, CBB G-250; bromkresol yeşili, BCG) ve azo boyaların (naftol mavi siyah, NBB; metil oranj, MO; metil kırmızısı, MR) tavşan kası laktat dehidrogenazı (LDH) ve kimotripsin aktivitesi N-tosil-L-fenilalanin klorometilketon ile giderilmiş sığır pankreas tripsini üzerine etkileri incelendi. LDH aktivitesi 25°C de 50 mM potasyum fosfat (pH 7.4) tamponunda, substrat olarak pirüvik asit, kofaktör olarak NADH kullanılarak boya varlığında (son derişim 50 jıM) ve yokluğunda ölçüldü. Etkisi incelenen boyalardan BCG' in LDH aktivitesini düşürdüğü gözlendi. LDH' m BCG ile titrasyon eğrisinden hesaplanan Ki değeri 67 ± 17 jiM' di. Tripsin aktivitesi 25°C de 200 mM potasyum fosfat (pH 7.0) tamponunda, substrat olarak N-benzoil-L-arjinin etilester kullanılarak boya varlığında (son derişim 16.7 \xM) ve yokluğunda 253 nm' deki absorbans artışı üzerinden ölçüldü. Etkisi incelenen boyalardan BBR' nin tripsin aktivitesini düşürdüğü gözlendi. Enzimin BBR ile titrasyon eğrisinden hesaplanan Ki değeri 18 ± 1.0 nM'dı. LDH ve tripsin aktivitelerinde gözlenen inhibisyonun boya ile enzim arasındaki nonkovalen bir etkileşimden kaynaklandığı görüldü. Bu çalışmada elde edilen bulguların boyaların biyolojik sistemlerde etkilerini konu alan tıbbi araştırmalara yararlı olabileceği düşünüldü. Anahtar Kelimeler : trifenilmetan boyalar, azo boyalar, boya- protein ilişkileri.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Baykal F.Ö., Interactions of some dyes with model enzymes, Hacettepe Universty Health Sciences Institute Master in Science Thesis in Biochemistry, Ankara, 2003. The aim of this study was to investigate the effects of some triphenylmethane dyes (malachite green, MG+; brilliant blue R, BBR; coomassie brilliant blue G-250, CBB G-250; bromocresol green, BCG) and azo dyes (naphthol blue black, NBB; methyl orange, MO; methyl red, MR) on rabbit muscle lactate dehydrogenase (LDH) and bovine pancreatic trypsin whose chymotryptic activity was inhibited by N-tosii-L- phenylalanin chloromethylketone. LDH activity was studied at 25°C, in 50 rriM potassium phosphate (pH 7.4) buffer, using pyruvic acid as substrate and NADH as cofactor, in the presence and absence of dye. It was observed that, BCG decreased the activity of LDH. The Ki value calculated from the titration of LDH with BCG was found to be 67 ± 17 nM. Trypsin activity was studied at 25°C, in 200 m M potassium phosphate (pH 7.0) buffer, using N-benzoly-L-arginin ethylester as substrate, in the presence and absence of dye and was determined from the increase of the absorbance at 253 nm. It was observed that, BBR decreased the activity of trypsin. The Ki value calculated from titration of enzyme with BBR was found to be 18 ± 1.0 nM. It was assumed that the inhibition of activity of LDH and trypsin results from noncovalent interactions between dye and enzyme. The result of this study should be useful to medical research on dye effects on biological systems.