Koroner arter hastalığında genetik risk faktörleri ve MDA'nın yeri
Genetic risk factors and MDA in coronary artery disease
- Tez No: 137977
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH TULİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Koroner arter hastalığı, Faktör V Leiden, protrombin, apo E. vııı, Coronary artery disease, Factor V Leiden, Prothrombin, apo E. IX
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Koroner Arter Hastalığında Genetik Risk Faktörleri ve MDA'nın Yeri Koroner arter hastalığı (KAH) tüm dünyada kadın ve erkekler arasında ölüme neden olan karmaşık bir süreç olarak tanımlanır. Kardiyovasküler hastalıklarda tahmin edilen risk faktörleri çevresel ve genetiktir. Farklı içerikteki çalışmalar özgün pıhtılaşma genlerinin KAH riskinde genetik bir temel oluşturacağını öne sürmektedir. Bunun yanında KAH'nin en yaygın nedenlerinden biri aterosklerozdur. Bu duruma oksidatif stres ve lipit peroksidasyonunun yol açtığı düşünülmektedir. Lipit peroksidasyonunun en önemli ürünlerinden biri olan MDA, aterosklerozun patogenezinde önemli rol oynamaktadır. KAH için diğer bir risk faktörü de apo E genotiplemesidir. Örnekler koroner anjiyografi sonuçlarına göre, 117 KAH(+) ve 104 KAH(-) olarak tanımlanmış 221 bireyden sağlanmıştır. İki pıhtılaşma faktörü mutasyonları (faktör V Leiden ve protrombin 20210A) ve apo E genotipleri RFLP ile belirlenmiş, MDA Tiyobarbitürik asit tepkimesi ile ölçülmüştür. 221 kan örneğinin lipit profilleri de analiz edilmiştir. AKŞ ve lipit parametreleri, HDL-K hariç, enzimatik-kolorimetrik metotlarla saptanmış ve LDL-K düzeyleri Friedwald formülüne göre hesaplanmıştır. HDL-K dışındaki tüm parametreler, KAH(-) grupla karşılaştırıldığında KAH(+) grupta anlamlı bir şekilde artış göstermiştir. FVL mutasyonu 11 (%5,0) bireyde ve protromin mutasyonu da 8 (%3,6) bireyde heterozigot olarak bulunmuştur. Mutasyonlarm KAH riskini artırdığı fakat istatistiksel olarak anlamlı olmadığı gözlenmiştir. ApoE genotipinde en yaygın olan allel s3/3, diğer genotipler e2/3 ve e3/4 olarak belirlenmiştir. s2 allel taşıyıcılar e3 allel taşıyanlara göre, düşük LDL-K ve yüksek HDL-K içermektedirler. MDA düzeyleri KAH(+) bireylerde KAH(-) bireylere göre daha yüksek gözlenmiş ve bu istatistik olarak anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Genetic Risk Factors and MDA in Coronary Artery Disease Coronary artery disease (CAD) is a complex process that cause mortality in both men and women in all over the world. The established risk factors for cardiovascular disease are enviromental and genetic. Conflicting studies have suggested that mutations in specific coagulation genes may provide a genetic bases for CAD risk. Atherosclerosis is the most common cause of CAD and it has been established that oxidative stress and lipid peroxidation may lead this condition. Malondialdehyde (MDA), the most important product of lipid peroxidation, plays an important role in the pathogenesis of atherosclerosis. Another risk factor for CAD is a apolipoprotein E genotyping. Our samples were obtained from 221 patients, 117 CAD(+) and 104 CAD(-) according to coronary angiographic results. Two of the coagulation factor mutations (factor V Leiden and prothrombin 20210A) and apo E genotypes were determined by restriction fragment length polymorphism (RFLP), MDA measured by Tyobarbituric acid reaction method and lipid profiles of 221 blood samples were analyzed. Fasting glucose and lipid parameters, except LDL-C, were determined by enzymatic-colorimetric methods and LDL-C levels were calculated by the Frieldwald's formula. This parameters but not HDL-C were significantly elevated in the CAD(+) group compared by the CAD(-) group. The coagulation Factor V Leiden mutation was found in 11 (%5,0) patients and the prothrombin 20210A mutation in 8 (%3,6) patients the whole population. The mutations increases the risk but it was not important statistically. The common apo E genotype in both groups was e3/3, the other genotypes were £2/3 and e3/4. The e2 allel carriers had low LDL-C and high HDL-C than the s3 allel carriers. The MDA levels were higher in the CAD(+) group than in CAD(-) group. This was statistically significant.