Taramalı elekron mikroskobu için numune hazırlık prensipleri ve ovaryumları çıkartılmış sıçanların deri kollajen liflerinde meydana gelen yapısal değişikliklerin incelenmesi
The principles of specimen preparation for scanning electron microscopy and study of structural alterations in skin collagen fibrils of ovariectomized rats
  1. Tez No: 138049
  2. Yazar: SİBEL KOCAASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF CANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyofizik, Biophysics
  6. Anahtar Kelimeler: Overektomi, Deri, Kollajen Lif, SEM, Ovariectomy, Skin, Collagen fibrils, SEM
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
IV TARAMALI ELEKTRON MİKROSKOBU İÇİN NUMUNE HAZIRLIK PRENSİPLERİ VE OVARYUMLARI ÇIKARTILMIŞ SIÇANLARIN DERİ KOLLAJEN LİFLERİNDE MEYDANA GELEN YAPISAL DEĞİŞİKLİKLERİN İNCELENMESİ ÖZET İnsanlarda ovaryum fonksiyonlarının durmasından sonra östrojen hormon eksikliğinin metabolizmada önemli etkileri vardır. Kollajen, kadınlarda östrojen hormonundan etkilenen yaygın vücut bileşenidir. Kollajen, dermişin temel bağ dokusu lif yapısıdır; bu nedenle eşey hormonları ile bağlantılı olan bütün kollajen değişikliklerini değerlendirme çalışmalarında, derinin model olarak kullanıldığı birçok araştırma vardır. Çalışmalarımız, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Deneysel ve Klinik Araştırma Merkezi (DEKAM) tarafından sağlanan 50 adet, 3 aylık dişi Wistar Albino sıçan üzerinde gerçekleştirildi. Her biri 15 adet sıçandan oluşan iki deney grubuna overektomi uygulandı. 20 adet sıçandan oluşan kontrol grubu hayvanlardan 10 tanesine ise sham operasyon uygulandı. 15 adet birinci deney grubu hayvanları, 36 hafta sonra ketamin enjeksiyonu ile sakrifiye edildi. 15 adet sıçandan oluşan ikinci deney grubu hayvanları ile 20 adet kontrol grubu hayvanları 38 hafta sonra ketamin enjeksiyonu ile sakrifiye edildi. Her hayvanın sol omuz alanlarından yaklaşık 25mm 'lik deri örnekleri alındı. Deri örnekleri taramalı elektron mikroskobunda incelenmek üzere hazırlandı. Hazırlanan numuneler, Erciyes Üniversitesi Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezinde Scanning (Taramalı) Elektron Mikroskop Laboratuarında incelendi. Numunelerden alman elektron mikrograflar üzerinden kollajen liflerin çaplan ölçüldü. Deney ve kontrol grupları arasındaki farklılık istatistik analiz ile değerlendirildi. Ovaryumlan çıkartılmış sıçanların kollajen lifleri kontrol gruptakilere göre anlamlı ölçüde küçüktü. Sonuç olarak, verilerimiz overektomi sonucu tetiklenen hypoestrogenismden dolayı kollajen liflerin zayıfladığını gösterdi.
Özet (Çeviri)
THE PRINCIPLES OF SPECIMEN PREPARATION FOR SCANNING ELECTRON MICROSCOPY AND STUDY OF STRUCTURAL ALTERATIONS IN SKIN COLLAGEN FIBRILS OF OVARIECTOMIZED RATS ABSTRACT After cessation of ovarian function in humans ovarian hormone deficiency has a substantial influence on metabolism.Collagen is a widespread body constituent that is affected by estrogen status in women. Collagen is a major constituent of the dermis, therefore the skin has been used in many studies as a model for determining overall collagen changes assosiated with sex hormones. Our studies are realized on 3 month year old, 50 female Wistar Albino rats which were provided by Erciyes University Faculty of Medicine Experimental and Clinical Research Center. Two experimental groups comprising of 1 5 animals in each group were exposed to ovariectomy operation. 10 animals of control group, which was comprising of 20 rats, were exposed to sham operation. 36 weeks after operation, 15 rats of the 1st group, were killed by injection of ketamin. 15 rats of the 2nd group and 20 rats of control group were killed 38 weeks after operation by injection of ketamin. Skin pieces of 25 mm2 were optained from the left shoulder area from each rat. Skin samples were prepared for scanning electron microscopy. The prepared specimens were determined in Scanning Electron Microscope Laboratory at Erciyes University Tecnology Research and Developing Center. Diameters of collagen fibrills were measured from the electron micrographs which were taken from each rat. The difference between control and experimental groups were appreciated by statistical analyze. Ovariectomized skin fibrills were significantly smaller than those of control groups. As a result, our data suggest that hypoestrogenism due to ovariectomy leads to decline in skin collagens.