Pulslu elektromanyetik alanın rejenere olan sıçan siyatik sinir demetinde sodyum kanallarına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of pulsed electromagnetic field on sodium channels in regenerating rat sciatic nerve bundle
  1. Tez No: 138048
  2. Yazar: MUSTAFA GÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE DOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyofizik, Biophysics
  6. Anahtar Kelimeler: Sodyum kanalları, Periferik sinir rejenerasyonu, Pulslu manyetik alan, Lokal anestezikler XIV, Sodium channels, Peripheral nerve regeneration, Pulsed magnetic field, Local anaesthetics XV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Pulslu Elektromanyetik Alanın Rejenere Olan Sıçan Siyatik Sinir Demetinde Sodyum Kanallarına Etkisinin incelenmesi Periferik sinir yaralanmalarından sonra gelişen kısmi yada tam felç olguları özellikle kazalar sonucunda sıklıkla görülmektedir. Demiyelinizasyona neden olan hastalıklar ve diğer nöropatiler, yaşam kalitesini düşürmekte ve hatta ölümlere neden olmaktadır. Demiyelinizasyona yol açan nöropatilerin incelenmesi, sinir rejenerasyonu hızlandırabilecek tedavi yöntemleri yönünden önemlidir. Bu nedenle bu çalışmada manyetik alan uygulamasının sinir rejenerasyonuna olası etkilerini anlayabilmek amacı ile, periferik sinirlerde aksiyon potansiyelinin oluşumundan sorumlu olan sodyum kanallarının kinetik özellikleri incelendi. Yöntem olarak, sıçanlarda ezilme tipi nöropati oluşturuldu ve aynı sıçanlar 38 gün süre ile, 1.5 mT şiddetinde, 10, 40 ve 100 Hz frekanslarında pulslu manyetik alan etkisinde bırakıldılar. Rejenere olan sinirdeki membran potansiyeli ve aksiyon potansiyelindeki değişiklikler, 5., 15. ve 38. günlerde, sukroz-gap yöntemiyle ölçüldü. Ayrıca Na* kanal blokeri olan Lidokain ve Benzokain kullanılarak pulslu manyetik alanının Na* kanallarına etkisi araştırıldı; periferik sinirlerde rejenerasyonunun diğer yönlerinin incelenmesinde histolojik ve davranışsal yöntemler de kullanıldı. Sonuçlar, 1.5 mT şiddetinde, 10, 40 ve 100 Hz frekanslarında pulslu manyetik alanın, sıçan siyatik sinir ezilmesinden sonra gelişen dejenerasyon ve rejenerasyon süreçlerine anlamlı bir etkisinin olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investigation of the Effect of Pulsed Electromagnetic Field on Sodium Channels in Regenerating Rat Sciatic Nerve Bundle Partial or complete paralysis which develops after the peripheral nerve injuries frequently occur especially after accidents. Demiyelinating diseases and other neuropathies reduce the quality of life or may lead of death. Investigation of peripheral neuropathies is important with respect to the methods accelerating the nerve regeneration. Therefore, the kinetic properties of sodium channels responsible for the generation of action potentials were studied, in the present work, to understand the effects of the magnetic field applications to the peripheral nerve injuries (crush). Concerning methods, a crush-neuropathy was created in adult rats, and the same rate were subjected to magnetic fields for 38 days, at 1.5 mT intensity and 10, 40, 100 Hz frequencies. The changes in the membrane and action potentials in the regenerating nerves were measured using sucrose-gap method, at the 5., 15., and 38.days. Moreover, the effects of the pulsed magnetic fields to sodium channels were studied using the sodium-channel blockers, such as Lidocaine and Benzocaine. In addition, the histological and behavioral methods were also used to study other aspects of peripheral nerve regeneration. The results showed that the application of the pulsed magnetic fields at 10, 40, and 100 Hz frequencies and 1.5 mT intensity has no effect on the degeneration and regeneration processes after injuries of the sciatic nerve crushes in rats.