Virüs-etyolojili hepatosellüler kanserde ppar-alfa ekspresyonu
Ppar-alpha expression in virus-induced hepatocellular carcinoma
- Tez No: 138052
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN BOZKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyofizik, Biophysics
- Anahtar Kelimeler: Hepatosellüler kanser, HBV, HCV, PPARa 37, Hepatocellular cancer, HBV, HCV, PPARa 39
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET İnsanda Virüs Etyolojili Hepatosellüler Kanserde PPAR-a Ekspresyonu Peroksizom proliferatörleri ile aktive olan reseptör-alfa (PPAR-a)'nın indüklenmesi ile hayvan modellerinde hepatosit proliferasyonu, apoptoz inhibisyonu ve karaciğer kanseri geliştiği gözlenmiştir. PPAR-a ilişkili yanıtlar PPAR-a ile retinoid X reseptörünün (RXR) dimerizasyonu sonrası ortaya çıkar. Bilgilerimiz dahilinde bugüne kadar insanda hepatosellüler kanserde (HSK) PPAR-a ekspresyonunu araştıran bir çalışma mevcut değildir. Bu prospektif çalışmada, virüs-ilişkili HSK'lı hastalarda tümör ve tümör-dışı dokuda PPAR-a ekspresyon profilini saptamayı ve bulguların hastalık etyolojisi, siroz evresi, tümör diferansiasyon derecesi ve tümör büyüklüğü ile ilişkisini incelemeyi amaçladık. Bu prospektif çalışmaya tümör ve tümör-dışı dokuları elde edilebilen 20 ardışık virüs-etyolojili HSK hastası (15 erkek/ kadın) alındı. Doku örnekleri tümör rezeksiyonu veya hepatektomi materyalleri ile perkutan biyopsilerden elde edildi. İmmünohistokimyasal boyama için poliklonal (tavşan) anti-PPAR-a antikoru (insan/fare) (RDI) kullanıldı. Kantitatif PPAR-a ekspresyonu her dokuda 500 hepatosit sayılarak nükleer boyanma gösteren pozitif hücrelerin oranının elde edilmesi ile belirlendi. Çalışmamızda 20 HSK hastasının etyolojileri; 11 HBV (%55), 5 HCV (%25), 4 HDV (%20) şeklinde idi. Hastaların 18'i sirotikti (%20 Child A, %40 Child B, %40 Child C). Tümör diferansiasyon dereceleri; 3 hastada iyi, 12 hastada orta ve 5 hastada kötü şeklinde idi. Çalışmamız sonucunda PPAR-a ekspresyonunun tümör dokuları ile karşılaştırıldığında tümör-dışı dokularda anlamlı olarak daha fazla olduğu görüldü (167.3±108.9/500 ve 241.6Ü31.2/500, p=0.001). Bu farklılık, hastalar hastalık etyoloj ilerine (HBV+HDV ile HCV), Child-Pugh sınıflarına (A+B ile C) ve tümör diferansiasyon derecelerine göre (iyi+orta ile kötü) gruplanarak analiz edildiğinde de devam ediyordu. PPAR-a ekspresyonu HBV'li (HBV+HDV) hastalarla karşılaştırıldığında HCV'li hastaların tümör dokularında daha yüksek olma 36eğilimindeydi (141.7±103. 1/500 ve 244.0±96.8/500, p=0.074), fakat tümör-dışı dokularda bu iki etioloji arasında farklılık görülmedi. Çalışmamızda PP'nin yol açtığı HSK' dekinin aksine, virüslerin yol açtığı HSK'da, tıpkı daha önce hayvan deneylerinde genotoksinlerin yol açtığı HSK'da bulunduğu gibi, PPAR-a ekspresyonu düşük bulundu. Bu, PPAR-a'yı baskılayan çok sayıda büyüme kontrol geninin (c-jun gibi) artan ekspresyonuna bağlı olabilir. PPAR-a ekspresyonun, HCV vakaları ile karşılaştırıldığında HBV'li hastaların tümör dokularında düşük bulunmuş olması bu iki virüse ait hepatokarsinogenez mekanizmalarının farklı olduğunun bir başka delili olabilir. Konak hücre genomuna entegrasyon ve bu sırada RXR geninin bozulması HBV'li hastalarda düşük PPAR-a ekspresyonun nedeni olabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY PPAR-a Expression In Virus-induced Human Hepatocellular Carcinoma Induction of peroxisome proliferator activated receptor-alpha (PPAR-a) causes hepatocyte proliferation, inhibition of apoptosis and liver cell cancer development in rodents. PPAR-alpha mediated responses are induced after PPAR-alpha and Retinoid X Receptor dimerization. So far, no study has adressed the PPAR-alpha expression pattern in human hepatocellular carcinoma (HCC). In this prospective study, we aimed to investigate the expression profile of PPAR-alpha in tumor and non-tumor tissues of patients with virus-induced HCC and to correlate these findings with etiology, cirrhosis stage, tumor differentiation and size. 20 consecutive virus induced HCC patients (15 male/5 female; age 54.2 years) with available tumor and non-tumor tissues were included in this prospective study. Tissue samples were obtained from resection or hepatectomy materials or by percutaneous biopsy. Immunohistochemical staining was carried out with polyclonal (rabbit) anti PPAR-alpha antibody (human/mouse) (Research Diagnostics Inc.). Quantitative PPAR-alpha expression was determined by a labelling index obtained by the ratio of positive cells for nuclear staining to 500 hepatocytes counted in each tissue. HCC etiologies of 20 patients were as follows: 11 HBV (55%), 5 HCV (25%), 4 HDV (20%). 18 of patients were cirrhotic (20 % Child A, 40% Child B, 40% Child C). Differentiation degrees of tumors were well in 3, moderate in 12, and poor in 5 patients. PPAR-alpha expression was found to be higher in non-tumor tissues compared to tumor tissues (167.3±108,9/500 vs 241.6±131.2/500 respectively, p=0.001). This difference was still observed when patient groups were separetly analyzed according to their etiologies (HBV+HDV vs HCV), Child-Pugh classifications (A+B vs C) and tumor differentiation degrees (well+moderate vs poor). PPAR-alpha expression was higher in tumor tissues of HCV patients compared to HBV cases (HBV+HDV) (244.0±96.8/500 vs 141.7±103. 1/500 respectively, p=0.074), but it did not differ between these two etiologies in non- tumor tissues. 38In contrast to peroxisome profilerator induced HCC, PPAR-a expression was found low in tumor tissues of virus-induced HCC as previously observed in genotoxin- induced HCC of experimental animals. This might be related to increased expression of several growth control genes (eg. c-jun) down-regulating PPAR-alpha. The finding of lower tumor tissue expression in HBV patients compared to HCV patients may be another clue for different mechanisms of carcinogenesis. Integration into the cellular genome and disruption of RXR gene may be the mechanism of lower expression of PPAR-alpha tumor tissues of HBV patients.