Serum miRNA profillerinin hepatit B virüs (HBV) infeksiyonu ve kronik HBV ile ilişkili hepatosellüler karsinomanın erken tanısındaki biyomarkır olma potansiyelinin araştırılması
Investigating the potential of serum miRNA profiles as a biomarker in early diagnosis of hepatitis B virus (HBV) infection and chronic hbv related hepatocellular carcinoma
  1. Tez No: 329755
  2. Yazar: BURCU GÜRER GİRAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜROL EMEKDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: mikroRNA, Hepatit B, Siroz, Karaciğer Kanseri, microRNA, Hepatitis B, cirrhosis, Liver Cancer
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Serum miRNA Profillerinin Hepatit B Virüs (HBV) İnfeksiyonu ve Kronik HBV ile İlişkili Hepatoseüler Karsinomanın Erken Tanısındaki Biyomarker Olma Potansiyelinin AraştırılmasıHücresel birçok temel işlevin düzenlenmesinde mikroRNA'lar görev almaktadır. Son yıllarda yapılan çalışmalarda mikroRNA'ların hücre içerisindeki seviyelerinin normal koşullar dışına çıkmasının insanlarda kanser gelişimi ile bağlantılı olduğu gösterilmiştir. Virüsler insanlarda ve hayvanlarda kansere neden olabilmekle birlikte ender olarak tam kanserojendirler. Hepatit B virüsü akut ve kronik karaciğer hastalıklarına sebep olan bir insan patojenidir. Siroz ve karaciğer kanserlerinden dolayı ölümün ağırlık gösterdiği ülkelerde hepatit B virüsünün payı büyüktür. Virüsün sitopatik bir etkisi yoktur. Fakat karaciğer hasarlarına yol açarak hücreleri inflamasyon, apoptozis ve rejenerasyona teşvik eder. Tümörlerin meydana gelişi hücrelerin normal büyüme, üreme, gelişmelerini ve eşzamanlı olarak bu fonksiyonların kontrol ve regülasyonlarını sağlayan proteinlerin kodlandığı genlerde (protoonkogenler ve tümör supresör genler) oluşan genetik düzeydeki değişmeler (mutasyonlar) sonucudur. Yakın zamanda elde edilen kanıtlar miRNA'ların tümör süpresör ve onkogen olarak görev yapabileceklerini göstermektedir. Karaciğer kanserinin başlıca etiyolojisi içinde viral infeksiyon, metabolik anormallikler ve bağışıklığa bağlı düzensizlikler bulunmaktadır. Belirli miRNA genlerinin karaciğer kanseri gelişen dokularda anormal olarak eksprese edildikleri gösterilmiştir.Bu çalışmada Eylül 2011-Ekim 2012 tarihleri arasında kontrol ve tedavi amaçlı başvuran toplam 65 kronik Hepatit B, Hepatit B kökenli siroz ve karaciğer kanseri hastalarının serum örneklerinde, daha önceden belirlenmiş çeşitli mikroRNA türlerinin ekspresyon seviyelerine yüksek kapasitei real time PCR yöntemiyle bakılmıştır. Sonuç olarak; sağlıklı kontrol grubu serumları ile KHB, KCS ve HSK hastalarının serum örnekleri, ikili gruplar şeklinde düşünülerek çeşitli miRNA'ların ekspresyon seviyelerini belirlemek amacıyla karşılaştırıldı. Karşılaştırmanın sonucunda miR-125b-5p'nin, istikrarlı bir şekilde KHB'den HSK'ya giden yolda ekspresyon seviyesinde artış, miR-223-3p'nin yine KHB'den HSK'ya doğru gelişen süreçte ekspresyon seviyesinde azalma saptandı. HSK'nın tanısında bir erken tanı markırı olarak miR-223-3p ve miR-125b-5p'nin kullanılabileceği fakat bu konu üzerinde daha çok çalışma yapılması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTInvestigating The Potential of Serum miRNA Profiles As A Biomarker in Early Diagnosis of Hepatitis B Virus (HBV) ? Infection and Chronic HBV Related Hepatocellular CarcinomaMicroRNAs serve for the regulation of many fundamental cellular functions. In-cell levels of microRNAs that have an outflow out of the normal conditions shown to be associated with the development of cancer in humans with recent studies. While viruses cause cancer in humans and animals they are rarely fully carcinogenic. Hepatitis B virus which cause acute and chronic liver disease is a human pathogenic. The role of hepatitis B virus is great in countries where death due to cirrhosis and liver cancer is dominant. There is no cytopathic effect of the virus. However it promotes cell inflammation, apoptosis and regeneration by leading liver damages. Viruses are generally effective as initiators of neoplastic event and they can perform this feautre with different mechanisms. Occurrence of tumors is a result of genetic level variations (mutations) in genes (protooncogenes and tumor suppressor genes) where proteins that provide normal cell growth, reproduction, development and control of these functions simultaneously along with regulation are encoded. Recently obtained evidence shows that miRNAs can act as oncogenes and tumor suppressor miRNAs. Specific miRNA genes are shown to express abnormally in liver cancer developing tissues. In this study, expression levels of several pre-determined microRNA species were investigated with microarray assay method in the serums obtained from the blood of a total of 65 patients with chronic Hepatitis B, Hepatitis B origin cirrhosis and liver cancer who applied for the control and treatment between September 2011-October 2012. As a result, certain microRNAs tended for the expression levels and compared with each other were in line with other studies around the world and were found to show increase or decrease in the expression levels of cancer, cirrhosis and chronic hepatitis B patients. Consequently, the blood sera of healthy controls were compared with HBV, cirrhosis and HCC patients? blood sera with a consideration in the form of pairs to determine the level of expression of miRNAs. As a result of this comparison, a steady increase in the level of expression in the path from HBVto HSK for miR-125b-5p and a decreased expression level for miR-223-3p in the process evolving from HBV to HCC were established. miR-223-3p and miR-125b-5p can be used as an early diagnostic markır in HSK but more work needs to be undertaken on this subject.