Sığır sütlerinin streptomisin ve tetrasiklin kalıntıları yönünden ELİSA metodu ile araştırması
Residues investigation of streptomycin and tetracycline in cattle milk by using ELİSA
- Tez No: 138211
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL CEM LİMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Süt, kalıntı, streptomisin, tetrasiklin, ELISA
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Sığır Sütlerinin Streptomisin ve Tetrasiklin Kalıntıları Yönünden ELISA ile Araştırılması Bu çalışmayla Kayseri ili, Kocasinan İlçesi Süt Toplama Merkezinden elde edilen çiğ tank sığır sütlerinde antibiyotik kalıntılarının araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla Haziran 2001 ile Mart 2002 tarihleri arasında Süt Toplama Merkezine gidilerek toplam 200 süt numunesi alınmış ve bu numunelerde ELISA yöntemi ile tetrasiklin ve streptomisin kalıntıları araştırılmıştır. Analiz edilen 200 tank sütünün 19'unda ( % 9,5) çeşitli miktarlarda tetrasiklin kalıntısı bulunmuştur. ( sırasıyla; 3699 ng/kg, 2884 ng/kg, 2848 ng/kg, 2821 ng/kg, 2633 ng/kg, 2380 ng/kg, 2216 ng/kg, 2088 ng/kg, 1804 ng/kg, 1377 ng/kg, 1350 ng/kg, 1180 ng/kg, 1140 ng/kg, 1065 ng/kg, 968 ng/kg, 947 ng/kg, 915 ng/kg, 851 ng/kg, 656 ng /kg). Analiz edilen süt numunelerinin tamamı streptomisin ve dihidro streptomisin yönünden negatif bulunmuştur. Çalışmada elde edilen bulgular sütü tüketilen hayvanlarda antibiyotik kullanımının son derece yaygın olduğunu, bu durumun ilaç uygulanan hayvanların sütlerinin bekletilme sürelerine uyulmaksızın tüketildiklerini, ülkemiz insanlarının ilaç kalıntısı ihtiva eden besin maddeleri vasıtasıyla birçok tehlike ile yüz yüze olduklarını ve bunun ülke ekonomisini de olumsuz etkileyebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Residues Investigation of Streptomycin and Tetracycline in Cattle Milk by using BLISA The purpose of this study was determine antibiotic residues in raw tank cattle milk samples obtained from Kayseri Province, Kocasinan Milk Concentration centre. Therefore, during a period of June 2001 to March 2002 totally 200 raw tank milk samples were obtained. Ridascreen ELISA metod was used to determine tetracycline and streptomycin residues in the samples. Of the analysed cattle tank milk samples, nineteen (9,5 %) were found to contain variety levels of tetracycline residues. (Respectively 3699 ng/kg, 2884 ng/kg, 2848 ng/kg, 2821 ng/kg, 2633 ng/kg, 2380 ng/kg, 2216 ng/kg, 2088 ng/kg, 1804 ng/kg, 1377 ng/kg, 1350 ng/kg, 1180 ng/kg, 1140 ng/kg, 1065 ng/kg, 968 ng/ kg, 947 ng/kg, 915 ng/kg, 851 ng/kg, 656 ng /kg). All milk samples had no streptomycin and dihidrostreptomycin residue. It is concluded from the result that antibiotics have widely been used in milking animals and have been milked such animals regardless withdrawal times and milks containing antibiotics may give rise to a lot of unwanted effects on human human consuming these food and will have also been affected as negative the economy of the country. Key words : milk, residue, streptomycin, tetracycline, ELISA