Sığırlarda bazı babasia türlerinin reverse line blotting ve indirek floresan antikor testi ile karşılaştırmalı tanısı üzerine araştırmalar
Comparative studies on detection of some bovine babesia species by reverse line blotting (RLB) and indirect fluorescent antibody test (IFAT)
  1. Tez No: 138217
  2. Yazar: ANIL İÇA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYŞE ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ankara, Babesia bigemina, Babesia bovis, Babesia divergens, IFAT, RLB, Sığır. 66, Ankara, Babesia bigemina, Babesia bovis, Babesia divergens, Cattle, IFAT, RLB. 67
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Sığırlarda Bazı Babesia Türlerinin Reverse Line Blotting (RLB) ve Indirek Floresan Antikor Testi (IFAT) ile Karşılaştırmalı Tanısı Üzerine Araştırmalar. Bu çalışma, 2001-2002 tarihleri arasında Ankara yöresinde sığırlardan toplanan kanlarda Babesia bigemina, B.bovis ve B.divergens'm Reverse Line Blotting (RLB), İndirek Floresan Antikor Testi (IFAT) ve mikroskobik muayene ile karşılaştırmalı tanısı amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, çalışma dönemini kapsayan yıllarda, Ankara iline bağlı 10 ilçeye ait köylerden meraya çıkan bir yaşın üzerindeki, hayvanlardan rastgele seçilen 300 sığırdan IFAT ve RLB 'de kullanılmak üzere kan alınmıştır. Kan alınan hayvanların kuyruk uçlarından perifer kan frotileri yapılıp Giemsa ile boyanmış ve Babesia spp. piroplazmları yönünden incelenmiştir. Bunun yanında, hayvanların kene yönünden de kontrolleri yapılmıştır. Sığırlardan alman 300 örneğin muayenesinde, testlere göre, kan frotisinin mikroskobik bakısında %2,7, IFAT'de %9; RLB yönteminde ise %10'luk pozitiflik tespit edilmiştir. Kullanılan yöntemlerin duyarlılık ve özgüllükleri karşılaştırıldığında RLB'ye göre, mikroskobik bakının %26,7; IFAT'm ise %43,3 oranında duyarlı olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, testler arasındaki sonuçların farklılığı istatistiksel olarak karşılaştırılmış, RLB tekniğinin mikroskobik bakı ve IFAT'a göre daha duyarlı ve özgül olduğu anlaşılmıştır. Araştırma süresince, çalışma merkezi olarak seçilen köylerdeki hayvanlar üzerinden Ixodidae ailesinde 5 türe (Rhipicephalus turanicus, Rhipicephalus bursa, Hyalomma anatolicum anatolicum, Boophilus annulatus, Haemaphysalis punctata) ah 282 kene bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Comparative Studies on Detection of Some Bovine Babesia Species by Reverse Line Blotting (RLB) and Indirect Fluorescent Antibody Test (IFAT) The aim of this study was comperative diagnosis of Babesia bigemina, B.bovis, B.divergens by microscopy, IFAT and RLB in cattle blood specimens collected from the villages of Ankara region between 2001-2002. The blood specimens were collected from randomly selected 300 cattle which were over 1 year old and gone to pasture. At the same time, Giemsa stained peripheral blood smears were examined for the presence of Babesia parasites and also cattle were examined for the presence of ticks. Of the 300 cattle blood and sera samples analyzed, 2.7%, 9%, 10% were found to be positive by microscopy, IFAT and RLB, respectively. The sensitivity and specifity of these diagnostic methods were compared. When RLB served as the definitions of infection, the sensitivity of microscopy was 26.7% and that of the IFAT was 43.3%. These results were compared statistically and it was observed that RLB was more sensitive and spesific when compared to microscopy and IFAT. Throughout the study period, 282 Ixodidae ticks belong to 5 species (Rhipicephalus turanicus, Rhipicephalus bursa, Hyalomma anatolicum anatolicum, Boophilus annulatus, Haemaphysalis punctata) were found on the cattle.