Kısraklarda erken gebelik tanısı amacıyla kan progesteron düzeylerinin gaz kromatografi-mass spektrometre tekniği kullanılarak ölçümü
The measure of blood progesterone levels by using gas chromatography-mass spectrometry technique for the purpose of early pregnancy diagnosis in mares
  1. Tez No: 138216
  2. Yazar: SEMRA ÇINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN SULU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kısrak, Gebelik, Progesteron, GC-MS, Ultrasonografi, mare, pregnancy, progesterone, GC-MS, ultrasonogaphy
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
46 6. ÖZET Kısraklarda Erken Gebelik Tanısı Amacıyla Kan Progesteron Düzeylerinin Gaz kromatografi-Mass Spektrometre Tekniği Kullanılarak Ölçümü Bu araştırmada Arap kısraklarda Gaz kromatografi-Mass Spektrometre (GC- MS) yöntemi ile plazma progesteron hormonu düzeyleri nicel olarak ölçülerek gebelik tanısı yapıldı. Araştırmada farklı yaş gruplarından 30 kısrak kullanıldı. Kısraklardan çiftleşme sonrasında, izleyen 14. ve 21. günlerde kan alındı. Plazmaları ayrıldı ve GC-MS cihazıyla progesteron hormonu ölçümleri yapıldı. Çiftleşme sonrasındaki kısraklarda plazma progesteron düzeyi en yüksek 1,8 ng/ml ve en düşük 0,1 ng/ml bulundu. Çiftleşmeleri izleyen 14. günde progesteron düzeyleri 1 kısrakta 2,9 ng/ml olarak tespit edildi. Onbeşinci günde yapılan ultrason muayenesinde gebe olmadığı görüldü. Diğer kısrakların progesteron düzeyleri 3 - 6,4 ng/ml arasında değişen oranlarda tespit edildi. Yirmibirinci günde ise plazma progesteron düzeyleri 6,1- 7,9 ng/ml arasında tespit edildi, yapılan istatistiksel analizlerle de dönemler arasındaki fark belirlendi (p< 0,001). İki kısrakta plazma progesteron düzeyi 2 ng/ml'nin altında tespit edildi, bunların 25. günde yapılan ultrason sonuçlarında da gebe olmadıkları teyit edildi. Sonuçta, GC-MS metodu ile gebelik muayenesinde istenilen değerler elde edilmiş ve kısraklarda gebelik tespitinde bu metodun %100 doğrulukla kullanılabileceği tespit edilmiştir. Ultrasonografi cihazının bulunmadığı ortamlarda bu yöntemi kullanılabileceği ve sonuç alınabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
47 SUMMARY THE MEASURE OF BLOOD PROGESTERONE LEVELS BY USING GAS CHROMATOGRAPHY-MASS SPECTROMETRY TECHNIQUE FOR THE PURPOSE OF EARLY PREGNANCY DIAGNOSIS IN MARES In this research, the pregnancy is diagnosed with Gas Chromatography-Mass Spectrometry (GC-MS) method by measuring the plasma progesterone hormone levels quantitatively in Arabian Mares. In this research, from different age goups 30 mares are used. The blood samples are taken from the mares on the 14. and 21. days after mating. The plasmas are seperated and with GC-MS apparatus the progesterone hormones are measured. In the mares after mating, the plasma progesterone levels are found as 1,8 and below 0,1 ng/ml. On the 14. day following the mating the progesterone levels in on one mare is specified as 2,9 ng/ml. It is also seen that she is unpregnant in ultrasonic inspection on the 15. day. In other mares the progesterone levels are specified between the rations of 3,0-6,4 ng/ml. On the 21. day, the plasma progesterone levels are determined between 6,1-7,9 ng/ml, and with the statistical analysis the differentiation between the periods are specified (p< 0,001). In two mares the plasma progesterone levels are determined below 2 ng/ml, these mares are also confirmed unpregnant in ultrasound results. In conclusion, in pregnancy inspection the required values are received with GC-MS method and it is proved 100% correctly that this method can be used in mare pregnancy. It is agreed that in the lack of ultrasonogaphy apparatus, this method can be used and real results can be received.