Kedi ve köpeklerde diş hastalıklarının istatistiksel analizi
Statistical analysis of dental diseases in cats and dogs
  1. Tez No: 138241
  2. Yazar: BURAK BAŞARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Diş Hastalıkları, İndeks, İstatistiksel Analiz, Kedi, Köpek, Dental diseases, index, statistical analysis, cat and dog
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
106 ÖZET Kedi ve Köpeklerde Diş Hastalıklarının İstatistiksel Analizi Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Cerrahi Bilim Dalı Küçük Hayvan Kliniği'ne 01.05.2000 - 30.11.2002 tarihleri arasında getirilen 150 kedi ve 150 köpekte gözlenen diş hastalıklarının istatistiksel analizinin yapılması amaçlandı. Her olguda, anesteziden sonra her diş grubuna (insisiv, kanin, premolar, molar) ait plak (PI), gingival (GI), sulcus kanama (SKİ), kalkulus (Ki), periodontal hastalık (PHI), furkasyon ekspojur (FEI), mobilite (MI) ve kedilere özgü kedi karies indeks (KKI) dereceleri hesaplanarak kayıt kartlarına işlendi. Aynı çene üzerindeki diş tipleri arasındaki indeks değerleri arasındaki faklılık Kruskal - Wallis Testi, mandibula ve maksilladaki diş tipleri arasındaki indeks farklılıkları ise Mann - Whitney U Testi ile değerlendirildi. Kliniğe getirilen 150 köpekten 138'inde dental plak, 146'sında diş taşı, 128'inde periodontal hastalık, 32'sinde oligodonti, 7'sinde karnasiyal fıstül, 12'sinde travmatik diş kırığı, 6'sında superficial diş kırığı, 3 'ünde pulpitis, 3 'ünde kalıcı süt dişi, 17' sinde gingival hiperplazi, l'inde akantamatöz epulis, 3 'ünde generalize mina hipoplazisi, 7'sinde dental aşınma ve l'inde karies gözlendi. Kliniğe getirilen 150 kediden 74'ünde oligodonti, 113 'ünde periodontal hastalık, 117'sinde dental plak, 111 'inde diş taşı, 68'inde felin rezorptif lezyon, 6'sında travmatik diş kırığı, 4'ünde gingival hiperplazi, 2' sinde karnasiyal fıstül, 2'sinde ülseratif gingivitis ve 12'sinde de symphisis ayrılması saptandı. Köpeklerde 8 olguda kanin dişlere 7 amalgam ve 1 de kompozit restorasyon uygulandı. 2 olguda hemisection yapıldı. Kedilerde ise 13 felin rezorptif lezyon olgusunda 12 kompozit ve 1 amalgam restorasyon yapılırken, 3 kedide ise kanin dişlere amalgam restorasyon uygulandı. Plak ve diş taşına rastlanan olgularda detartaraj işlemi kavitron ile gerçekleştirildi. Minimum 10 gün süre ile amoksisilin - klavulonik asit kombinasyonu uygulandı. Fokal uygulamalar için %10'luk gliserin iode uygulamaları önerildi.
Özet (Çeviri)
107 SUMMARY Statistical Analysis of Dental Diseases in Cats and Dogs The purpose of this study was to evaluate the statistical analysis of dental diseases in 150 dogs and 150 cats that were brought at Department of Surgery, Faculty of Veterinary Medicine Ankara University between 01.05.2000 and 30.11.2002. In all cases, after general anesthesia, each teeth groups (incisive, canin, premolar and molar) were clinically examined according to dental plaque index (DPI), gingival index (GI), sulcus bleeding index (SKI), calculus index (KI), periodontal disease index (PHI), furcation exposure index (FEI), mobility index (MI) and feline dental resorptive lesion index (KKI). These indexes were recorded to the dental charts. Index differences of the teeth groups on the same jaw were evaluated by Kruskal - Wallis Test and index differences of the teeth groups on the maxilla and the mandibula were evaluated by Mann - Whitney U Test. In dogs, 138 cases have dental plaque, 146 cases have dental calculus, 128 cases have periodontal diseases, 32 cases have oligodontie, 7 cases have carnassial fistula, 12 cases have traumatic dental fracture, 6 cases have superficial dental fracture, 3 cases have pulpitis, 3 cases have persistent deciduous teeth, 17 cases have gingival hyperplasia, 1 case has acanthomatous epulis, 3 cases have generalized enamel hypoplasia, 7 cases have dental abbrasion and 1 case has a carious caries. In cats, 74 cases have oligodontie, 113 cases have periodontal disease, 117 cases have dental plaque, 111 cases have dental calculus, 68 cases have feline resorptive lession, 6 cases have traumatic dental fracture, 4 cases have gingival hyperplasia, 2 cases have carnassial fistula, 2 cases have ulcerative gingivitis and 12 cases have separated symphisis. In dogs, 7 amalgam and 1 composit restorations were applied. Two hemisections were performed. In 13 resorptive lession cases, 12 composit and 1 amalgam restorations were applied. In 3 cats, amalgam restorations were performed on cuspids. In all cases, plaque and calculus were scaled by ultrasonic scaler or cavitron. Amoxycillin - clavulonic acid combinations had been used at least for 10 days. %10 glycerin iode was administered for focal using.