Sığırlarda theileria türlerinin veverse line blotting ve indirek floresan antikor testi ile karşılaştırmalı tanısı üzerine araştırmalar
Comparitive studies on detection of bovine theileria species by reverse line blotting (RLB) and indirect fluorescent antibody test (IFAT)
  1. Tez No: 138240
  2. Yazar: AHMET DENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER KARAER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ankara, Theileria annulata, Theileria buffeli, IF AT, RLB, Sığır. 56, Ankara, Theileria annulata, Theileria buffeli, IFAT, RLB, Cattle. 57
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Sığırlarda Theileria Türlerinin Reverse Line Blotting (RLB) ve tndirek Floresan Antikor Testi (IF AT) ile Karşılaştırmalı Tanısı Üzerine Araştırmalar Bu çalışma, 2001-2002 tarihleri arasında Ankara bölgesinde RLB (Reverse Line Blotting), IF AT (Indirek Floresan Antikor testi) testleri ve mikroskobik bakı ile sığırlarda Theileria türlerinin tanısını yapmak, tam yöntemlerinin karşılaştırmalı geçerliliğini tespit etmek, ayrıca eşzamanlı, yani bir örnekte aym soya bağlı birden fazla türün saptanabildiği RLB testinin rutin olarak laboratuvarlarda ve özellikle epidemiyolojik çalışmalarda kullanılabilirliğini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, Ankara iline bağlı 9 ilçeye ait köylerde meraya çıkan hayvanlardan, rastgele seçilen 250 sığırdan IF AT ve RLB testlerinde kullanılmak üzere kan alınmıştır. Kan alınan hayvanların her birinin kuyruk ucundan yayma froti yapılıp Giemsa ile boyanmış ve Theileria sp. piroplasmik formları yönünden incelenmiştir. Örneklerin muayenesi sonucunda, testlere göre, mikroskobik bakıda %29,6; IF AT testinde {T.anrmlata) %28,8; RLB yönteminde ise % 47,6 oranında pozitiflik tespit edilmiştir. Kullanılan yöntemler duyarlılık ve özgüllük bakımından karşılaştırıldığında RLB'ye göre, mikroskobik bakının %59,8; IF AT (T.ammlatdym. ise %64,6 oranında duyarlı olduğu görülmüştür. Her üç tanı yöntemi sonuçları arasındaki farklılık istatistiksel olarak önemli bulunmuş, ayrıca RLB'nin diğer iki yönteme göre Theileria türlerinin saptanmasında daha duyarlı ve özgül olduğu anlaşılmıştır. Bu çalışma ile Türkiye'de ilk defa sığırlarda Theileria buffeli tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Comparative Studies on Detection of Bovine Theileria Species by Reverse Line Blotting (RLB) and Indirect Fluorescent Antibody Test (IFAT). This study was carried out to diagnose Theileria species in cattle by using RLB, IFAT and microscopic examination; to compare the diagnosis methods; in addition to detect the value of the usage of RLB, that can detect more species belong to the same family, routinly in laboratory and particularly in epidemiological studies in Ankara region between 2001-2002. For this purpose, the blood samples were randomly collected from 250 cattle from the villages of 9 towns of Ankara province. The blood smears were prapered from the perifery blood samples collected from the same cattle. At the end of the examination of the samples, according to the tests, 29,6% positivity was detected by microscopic examination, 28,8% by IFAT and 47,6% by RLB. When the tests used were compared according to RLB regarding to their sensitivity and specifity, the sensitivity of microscopic examination was detected to be 59,8% and IFAT 64,6%. The differences among the three tests were statistically found to be significant and it is concluded that RLB was more sensitive and specific compared to the other two tests. By this study, Theileria buffeli was firstly detected in cattle in Turkey.