Malign meme tümörlü köpeklerde operatif girişime ek olarak uygulanan immunoterapi ve homeopatinin etkisi
The effect of homeopathy and immunotherapy applied together with the operation on malign mammary tumours of the dog
  1. Tez No: 138242
  2. Yazar: NİLGÜN GÜLTİKEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RIFAT VURAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Homeopati, immunoterapi, köpek, mastektomi, meme tümörü, Canine, homeopathy, immunotherapy, mammary tumour, mastectomie
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
63 ÖZET Malign Meme Tümörlü Köpeklerde Operatif Girişime Ek Olarak Uygulanan Immuıtoterapi ve Homeopatinin Etkisi. Sunulan çalışmada, malign meme tümörü bulunan köpeklerde unilateral mastektomi ile birlikte gerçekleştirilen immunoterapötik ve homeopatik tedavilerin, ikincil primer tümör oluşumu üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Uygulamaya başlamadan önce, çalışma gruplarını oluşturacak köpeklerin anamnez bilgileri alındı, genel muayeneleri yapıldı ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen TNM (Tümör - Lenf yumrusu - Organ metastazı) sınıflandırmasına göre kitlenin klinik tanımlaması gerçekleştirildi ve radyografi ile akciğer metastazı değerlendirildi. Aynı zamanda uygulama öncesinde, köpeklerde tümör belirleyicisi olarak CEA değerlerine (Karsinoembriyonik antijen) bakıldı. Hayvanlar tesadüfi olarak onarlı üç gruba ayrıldı. Birinci gruptaki hayvanlara preopertaif dönemde birer hafta ara ile üç kez Theranekron enjeksiyonu yapılıp, daha sonra kitle komple unilateral mastektomi ile uzaklaştırıldı ve enjeksiyonlar operasyon sonrası 1. ve 5. aylarda tekrarlandı. İkinci gruptaki 10 hayvana preoperatif iki gün Baypamun uygulanıp komple unilateral mastektomi ile kitle uzaklaştırıldı, postoperatif 1., 3, 5., 8. gün, takiben 1., 2., 3., 4., 5., 6. aylarda enjeksiyonlar tekrarlandı. Kontrol grubundaki köpeklerde ise sadece operasyon yapılıp tedavi uygulanmadı. Her üç grubu oluşturan hayvanların operasyon sonrası serum CEA değerleri postoperatif 1. ve 6. aylarda tekrar değerlendirildi, TNM sınıflandırma kriterleri doğrultusunda lokal üremeler olup olmadığı aylık kontrollerle, lenf yumruları ve diğer organlardaki olası metastazlar ise 3 ayda bir yapılan radyografik muayenelerle değerlendirildi.64 Çalışmaya alınan 30 olgudan 21 olgu Terrier ırkı olup bu olguların onüçünün malign mikst tümör, sekizinin ise adenokarsinom olduğu belirlendi. Çalışmada takip edilen malign meme tümörlü 30 dişi köpeğin yaşlan 6-13 arasında olup genel yaş ortalaması 8.7 idi. Otuz olgunun 19'unun malign mikst tümör, ll'ininse adenokarsinom olduğu tespit edildi. Çalışmayı oluşturan 30 olgudan onunda en büyük tümör çapı 5 cm'nin üzerinde, onbeşinde 3 - 5 cm arasında, beşin de ise 3 cm'nin altında belirlendi, tümör çapı 5 cm'nin üzerinde bulunan 10 olgunun sekizinde çevre dokuya invazyon ve ipsilateral lenf nodülünde büyüme oluştuğu gözlendi. Ayrıca 3 cm'den küçük tümörlerde lenf nodülünde büyümeye rastlanmadı. Theranekron uygulanan Grup-I'de 8 aylık süreçte ikincil primer tümör oluşumuna rastlanmadı. Bu grupta uzaklaştırılmayan zincirde bulunan ve çaplan 1 - 3 cm arasında değişen kitleler sertleşip küçüldüler. Ayrıca ilk klinik muayenede tespit edilen lenf nodülü büyümelerinin gerilediği gözlendi. Baypamun uygulanan Grup-II'de 10 olgudan 3 'ünde yeni tümör oluşumları ve uzaklaştınlmayan zincirde bulunan tümörlerde büyüme gözlendi. İlk klinik muayenede belirlenen lenf nodülü büyümeleri geriledi. Sadece komple unilateral mastektomi yapılarak tedavi edilen kontrol grubundaki köpeklerde, 10 olgudan altısında yeni tümörler oluştu ve bu 6 hayvandan ikisinde akciğerlerde de odaklar belirlendi.
Özet (Çeviri)
65 SUMMARY The effect of homeopathy and immunotherapy applied together with the operation on malign mammary tumours of the dog. The objective of the present study was to research the effects of immunotherapoetic and homeopathic treatment applied together with the operation on the formation of new masses in dogs with malign mammary tumours. The histories of the bitches used in the study were taken, general examination has been done, the clinical identification of the mass has been carried out according to the TNM ( Tumour, Nodule, Metastasis) classification which was advised bt World Health Organization and the lung metastasis was examined with radiography. Carsinoembrionic antigen (CEA) has been evaluated as a tumour marker in the pretreatment period. Then the animals were seperated into three groups randomly, In the 1* group, Theranekron injections have been done preoperatively for three times at one week intervals. Then the masses were extripated with complete unilateral mastectomie technique and the injections were repeated at the first and fifth month of postoperative period. In the 2nd group, Baypamun solution has been applied for two days before the operation, then comple unilateral mastectomie has been carried out, the injections were repeated at the 1st, 3rd, 5th, ** days, following the 1st, 2nd, 3rf, 4&, 5th, 6th months of postoperative period. In the control group, only complete unilateral mastectomie has been carried out. The carsinoembrionic antigen values of the bitches of each groups have been evaluated at the 1st and 6th months after the operation. The mammary glands have been examined monthly for new masses. The lungs and regional lymph nodes have been checked every three months for metastasis.66 Twenty-one of 30 dogs used in the study were Terrier and 13 cases of this breed were malign mikst tumour and 8 were adenocarsinom. The 30 bitches were between 6 and 13 years of age, but average was 8.7 years. Nineteen cases of 30 bitches were malign mikst tumour and 1 1 were adenocarsinom. The diameters of the primary tumours of 10 cases were more than 5 cm, 15 were between 3 - 5 cm and 5 were less than 3 cm In the eight often cases in which the diameters of the primary tumours were more than 5 cm, it has been observed that the masses were infiltrated to the surrounding tissue and the ipsilateral lymph nodes were contaminated. For the cases with the tumour less than 3 cm, the lymph node involvement was not determined. In the Theranekron group, new tumour formation has not been observed for 8 months of postoperative period. In this group, the masses of 1 - 3 cm diameter which were on the other chain of mammary glands that has not been extripated, have become smaller and firmer. Besides, the lymph node involvements observed on the first examination were regressed. In the Baypamun group, the new tumour formations have been determined on 3 cases of 10 animals. The masses on the other chain of mammary glands that has not been extripated have become bigger. The lymph node involvements observed on the first examination were regressed. In the control group in which the dogs were treated only with comple unilateral mastectomie the new tumour formations have been observed in 6 cases of 10 dogs and the lung metastasis were determined in 2 cases.