Keskin hindi üretim istasyonundaki kuluçka sonuçlarının değerlendirilmesi
Investigations on hatching results of Turkey in Keskin Turkey production station
  1. Tez No: 138257
  2. Yazar: SEDAT AŞKIN UĞUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZNUR POYRAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: hindi, kuluçka, embriyonik ölüm, malformasyon, malpozisyon 64, turkey, incubation, embryonic death, malformation, malposition 66
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET KESKİN HİNDİ ÜRETİM İSTASYONUNDA KULUÇKA SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Çalışma Keskin Hindi Üretim İstasyonundaki kuluçka uygulamalarından faydalanarak yapılmıştır. Kuluçka sonuçlarını değerlendirmek amacıyla 2001 ve 2002 yıllarındaki üretim mevsimlerinde işletmeye gidilerek kuluçka uygulamaları izlenmiş, sonuçlar kaydedilmiştir. Yavru çıkmayan yumurtalardan her uygulama sonucu 300 adet alınarak kırılmış ve embriyonik ölümler, malformasyon ve malpozisyonlar tespit edilmiştir. Ayrıca her hafta 300 yumurta alınarak kuluçkanın birinci günü ve yirmibeşinci günü ağırlıkları alınmış, bunlardan yararlanarak yirmibeş günlük dönemde yumurtalardaki ağırlık kaybı hesaplanmıştır. Ayrıca bunlardan üretilen palazlarda da çıkım ağırlıkları belirlenmiştir. Hindiler 2001 yılında Ocak ayı sonuna doğru yumurtlamaya başlamışlar, 2002 yılında ise yumurtlama 2 hafta daha geç olmuştur. Yumurtaların birinci yıl ağırlıkları ortalama 72.36-82.23 g ve ikinci yıl ağırlıkları ortalaması 74.61-79.17 g olarak belirlenmiştir. Yumurtalardan kuluçkada ağırlık kaybı birinci yıl %1 2.64-1 7.44, ikinci yıl % 12.23-15.23 olmuştur. Döllülük oranı sırasıyla birinci ve ikinci yıl için % 86.34 ve 73.61, aynı sırayla kuluçka randımanı %50.14 ve %63.72, çıkım gücü %58.07 ve 86.56 olarak hesaplanmıştır. Alınan örneklere göre palaz ağırlıkları yumurta ağırlığının %59-70 kadarı olmuştur. 63İşletmede iki yıl süreyle yapılan kuluçka uygulamalarının genel sonucuna göre birinci ve ikinci yıl sırasıyla erken devre embriyonik ölümler %10.6 ve 15.26, orta devre embriyonik ölümler %14.03 ve 13.39, geç devre embriyonik ölümler %74.89 ve 61.21 olarak belirlenmiş, orta ve geç devre embiryonik ölümlerin %24.14 ve 13.57 oranında malformasyon, geç devre embriyonik ölümlerin %10.15 ve 12.40 oranında malpozisyon olgusuna rastlanmıştır. Sonuç olarak işletmede damızlık sürünün ıslahı, kuluçkahane ve kuluçka makinelerinin onarımı ve teknik elemanın bir eğitimden geçirilmesinin uygun olacağı görüşüne ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY INVESTIGATIONS ON HATCHİNG RESULTS OF TURKEY IN KESKİN TURKEY PRODUCTION STATION The study was held in Keskin Turkey Production Station. The hatching results of the station were observed during the years of 2001 and 2002 and results were recorded. For the trouble shooting, 300 of eggs which not hatched were broken out and embryonic developments were investigated. Malformations and Malpositions were also detected. On the other hand, 300 eggs of each week were weighed at the time of 1 st day and 25 th days of incubation, thus the egg weight losses were estimated. The pullets hatching weight were also measured. Turkeys were started to lay at the late of January in 2001. The second year laying were started 2 weeks later. The average eggs weight were 72.36-82.23 g for the first year and 74.61- 79.17g for the second year. The egg weight losses were 12.64-17.44 % for the first year and 12.23-15.23% for the second. Fertility rates were 86.34 and 73.61% for the first and second years respectively. At the same order, hatchability of total eggs were 50.14 and 63.72%, hatchability of fertil eggs were 58.07 and 86.56%, respectively. The pullet weights were 59-70% of initial egg weights. The rates of embryonic deaths were 10.6 and 15.26% for early stages, 14.03 and 13.39% for middle stages and 74.89 and 61.21% for the late stages of embriyonic development for the first and second years, respectively. Also malformations were found as 24.14 and 13.57% of the middle and late stages of 65embriyonic deaths and malpositions were found as 10.15 and 12.40% of late stages embriyonic deaths. For conclusions, the improvement of breeding stock, restorations of hatchery and repair of machines, and also education of technical members of station were being reasonable.