İvesi koyunlarda kızgınlık siklusu süresince plazma 17beta-östradiol düzeyleri
Plasma estradiol-17beta levels during the estrous cycle in awassi sheep
- Tez No: 138263
- Danışmanlar: PROF. DR. BAKİ YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: 17P-östradiol, kızgınlık, kızgınlık siklusu, İvesi koyun, enzimimmunoassay, Estradiol- 17p, estrous, estrous cycle, Awassi sheep, enzymeimmunoassay
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
29 ÖZET İvesi Koyunlarda Kızgınlık Döngüsü Süresince Plazma 17(3-östradioI Düzeyleri Bu araştırmada İvesi koyunlarda kızgınlık döngüsü süresince plazma 17P-östradiol düzeyleri belirlendi. Araştırmada 3-4 yaşlarında, 20 koyun ile 4 yaşında bir arama koçu kullanıldı. Kızgınlıları arama koçuyla belirlenen koyunlardan kızgınlık döngüsü boyunca her gün olmak üzere kan alındı. Plazma 17p-östradiol düzeyleri mikrotitrasyon enzimimmunoassay yöntemi kullanılarak belirlendi. Ortalama kızgınlık döngüsü uzunluğu 16.34 ± 0.86 gün olarak bulundu. Foliküler evrede, plazma 1 7p-östradiol düzeyi siklusun luteal evresine göre çok yüksek olup 13.56 ± 2.75 pg/ml, luteal evrede, ortalama 7.43 ± 2.93 pg/ml' dir. 17(3-östradiol düzeyi döngünün O.günü ortalama 19.38 ± 3.48 pg/ml' den 1. günü 8.99 ± 3.95 pg/ml ve 2. günü 2.20 ± 1.76 pg/ml' ye düşmüştür. Siklusun izleyen günlerinde tekrar artarak 4. günü ortalama 15.05 ± 3.28 pg/ml' ye yükselmiş ve 8. günü 2.93 ± 1.53 pg/ml' ye inmiştir. 17(3-östradiol' ün siklusun 10. ve 12. günlerinde yeniden yükselen düzeyi 10.24 ± 4.62 pg/ml ve 12.37 ± 3.77 pg/ml olmuştur. Siklusun 13. günü 3.11 ± 1.50 pg/ml inmiş değer, 15. günü artarak 13.78 ± 3.49 pg/ml ve kızgınlığın başladığı 16. günde 21.05 ± 2.50 pg/ml' ye ulaşmıştır. Sonuç olarak, 17p-östradiol düzeyleri ovaryum folikül gelişiminin ve aktivitelerinin belirlenmesinde önemli bir ölçüttür. Üreme fizyolojisinde, döl veriminin kontrol edilmesinde, kızgınlıkların ve uygun tohumlama zamanının saptanmasında fizyolojik üreme düzeyleri önemli bir değere sahiptir.
Özet (Çeviri)
30 SUMMARY Plasma Estradiol-17(3 Levels During the Estrous Cycle in Awassi Sheep. In this study, plasma estradiol- 17p levels were determined during the estrous cycle in Awassi sheep. In this study, 20 sheep of 3-4 years old and one apron ram of 4 years old were used. The sheep that are in estrous were determined by the apron ram. Blood samples were taken everyday from each animal throughout the estrous cycles. The levels of estradiol- 17|3 were determined by microtitration enzyme immunoassay technique. The mean estrous cycle length was found as 16.34 ± 0.86 days. The level of estradiol- 17|3 was higher (13.56 ± 2.75 pg/ml) in the follicular phase than that (7.43 ±2.93 pg/ml) in the luteal phase. The estradiol-17p level was 19.38 + 3.48 pg/ml in the first day (0. day) and then decreased to 8.99 ± 3.95 pg/ml on day two (1st day) and 2.20 ± 1.76 pg/ml on day three (2nd day). It increased gradually in the following days to 15.05 ± 3.28 pg/ml on day four and decreased again to 2.93 ± 1.53 pg/ml on day eight of the cycle. Estradiol- 17P levels have been increased again to the mean value of 10.24 ± 4.62 pg/ml on day 10th and 12.37 ± 3.77 pg/ml on day 12nd. This value then decreased to the mean value of 3.11 ± 1.50 pg/ml on day 13rd. Estradiol-17p levels started to elevate to 13.78 ± 3.49 pg/ml on day 15th and reached to a value of 21.05 ± 2.50 pg/ml in the second estrous time which was 16l day of the cycle. In conclusion; Estradiol- 17p level is an important criteria in the determination of ovarian follicular development and activity during the estrous cycle. Physiological reproduction levels have great value in both reproductive physiology for fertility control and confirming of estrous and for determining the time of insemination.