Kazan mezbahasında kesilen hayvanların kalın bağırsaklarında saptanan helmint türleri
Helmint species recovered in large intestine of slaughtered animals at abattoir in Kazan
- Tez No: 138288
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ÖGE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Helmint, Kalınbağırsak, Ruminant, Helmint, Large intestine, Ruminant
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
57 ÖZET Kazan Mezbahasında Kesilen Hayvanların Kalınbağırsaklarında Saptanan Helmint Türleri Bu çalışma, Ankara-Kazan mezbahasında kesilen hayvanların kalınbağırsak helmintlerinin yayılışlarını ve enfeksiyondan sorumlu türleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla 50 sığır, 50 koyun, 50 keçi ve 7 mandanın kalınbağırsaktan incelenmiştir. İncelenen sığırların % 42'si, koyunların % 66'sı, keçilerin % 96'sı çeşitli kalınbağırsak nematod türleriyle enfekte bulunurken, mandalarda herhangi bir parazit türüne rastlanmamıştır. Çalışmada 7 tür nematod saptanmış ve tür olarak T.ows, T.skıjabini, T. discolor, O.radiatum, O.venulosum, C.ovina ve S.ovis tespit edilmiştir. Sığırlarda 4 tür (T.ovis, O.venulosum, O.radiatum, C.ovina), koyun (T.ovis, T.skrjabini, T.discolor, O.venulosum, C.ovina) ve keçilerde (S.ovis, T.ovis, T.skıjabini, O.venulosum, C.ovina) 5 tür nematod saptanmıştır. Toplanan parazit sayısı sığırda 173, koyunda 727, keçide 10 054 bulunmuştur. Saptanan parazitlerin yayılış oranlan ve ortalama sayılan şu şekilde belirlenmiştir; Sığırlarda T.ows % 28 (6,4), O.venulosum % 12 (6,2), O.radiatum % 8 (9,5) ve C.ovina % 12 (1,3), koyunlarda; T.ows % 58 (16), T.skrjabini % 30 (7,8), T.discolor % 4 (2), O.venulosum % 8 (24) ve C.ovina % 14 (6,7) keçilerde; S. ows % 46 (394,3), Tows % 64 (16,5), T.skrjabini % 46 (8,2), O.venulosum % 26 (2,3) ve C.ovina % 48 (9,9). Genel olarak erkek ve dişi hayvanlardaki enfeksiyon oranı benzer bulunurken, sığır ve koyunların gençlerinde, keçilerin ise yaşlılarında enfeksiyon daha fazla görülmüştür.
Özet (Çeviri)
58 SUMMARY Helminth Species Recovered in Large Intestine of Slaughtered Animals at Abattoir in Kazan This study was carried out to determine the prevalence and to identify the nematod species of large intestine helmints of animals slaughtered in Ankara-Kazan abattoir. Large intestines of 50 cattle, 50 sheep, 50 goat and 7 buffalo were examined for this aim. No, parasite species were found in buffaloes whereas 42 % of catties, 66 % of sheeps, 96 % of goats found to be infected with various large intestine nematod species in this study. Trichuris ovis, T.skrjabini, T.discolor, O.radiatum, O.venulosum and S.ovis, totally 7 nematode species were determined during the study. Four nematod species for cattle T.ovis, O.venulosum, O.radiatum, C.ovina, 5 nematod species for sheep T.ovis, T.skrjabini, T.discolor, O.venulosum, C.ovina and goat S.ovis, T.ovis, T.skrjabini, O.venulosum, C.ovina were observed. Total parasite count in cattle, sheep and goat were 173, 727 and 10 054 respectively. The prevalence and the mean number of parasites detected were found as follows; T.ovis 28 % (6.4), O.venulosum 12 % (6.2), O.radiatum 8 % (9.5) and C.ovina 12 % (1.3) for cattle, T.ovis 58 % (16), T.skrjabini 30 % (7.8), T.discolor A % (2), O.venulosum 8 % (24) and C.ovina 14 % (6.7) for sheep, S.ovis 46 % (394.3), T.ovis 64 % (16.5), T.skrjabini 46 % (8.2), O.venulosum 26 % (2.3) and C.ovina 48 % (9.9) for goat. No significant difference were found between male and female animals for the infection rates, whereas the infection rates were at higher levels for young sheep and cattle and for the older goats detected.