CD40 ligand (CD154) genin ökaryotik ekspresyon vektörüne klonlanması
Cloning of CD40 ligand (CD154) gene into eukaryotic expression vector
- Tez No: 138289
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİCLE GÜÇ, YRD. DOÇ. DR. AYŞEN GÜNEL ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: CD40 ligand, T-A Klonlama, ökaryotik ekspresyon vektörü, CD40 ligand, T-A cloning, eukaryotic expression vector
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İmmünoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET Esendağlı, G., CD40 Ligand (CD154) geninin ökaryotik ekspresyon vektörüne klonlanması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Temel İmmünoloji Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2003. CD40L kostimülatör molekülü, hem hücresel immünite hem de hümoral immünitede önemli rol oynar. CD40L anahtar molekül olma özelliği ile, immünoterapi ve gen tedavisi yaklaşımlarında sıklıkla yer almaktadır. Bu yaklaşımların ortak moleküler yönü hedef molekülün yüksek titrede ve fonksiyonel olarak eldesinin gerekliliğidir. Bu da ilgili genin uygun bir vektöre klonlanması ile mümkündür. Bu çalışmada fare CD40L geni pTARGETT memeli ekspresyon vektörüne klonlandı. Balb/c fareden izole edilden splenositlerde CD40L gen ekspresyonu uyarıldı. Optimum CD40L gen ekspresyonu 2 saatlik PMA - lonomycin kombine uyarısı ve / veya 2, 5 saatlik PHA - LPS kombine uyarısı sonucunda belirlendi. Yukarda belirtilen zaman aralıklarında splenositlerden total RNA izole edildi ve RT-PCR metodu ile gene spesifik kodlayan dizinin amplifikasyonu sağlandı. PCR ürününün vektöre direkt yerleştirilmesini olanaklı kılan, T-A klonlama yöntemi ile CD40L geninin klonlanması gerçekleştirildi.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Esendağlı, G., Cloning of CD40 Ligand (CD154) gene into eukaryotic expression vector, Hacettepe University Health Sciences Institute MSc Thesis in Basic Immunology, Ankara, 2003. CD40L is a co-stimulatory molecule which plays an important role both on cellular and humoral immunity. As a key molecule, CD40L is frequently used in immunotherapy and gene therapy approaches. The necessity of having high titer and functional yield of the target molecule, is the common molecular strategy in these therapies. This is possible by cloning the relevant gene into an appropriate vector. In this study, mouse CD40L gene is cloned into pTARGETT mammalian expression vector. CD40L gene expression is induced in isolated splenocytes from Balb/c mouse. Optimal CD40L gene expression is achieved after 2 hours incubation of PMA - lonomycin combination and / or after 2 or 5 hours incubation of PHA - LPS combination. Following the total RNA extraction from splenocytes at the appropriate time intervals indicated above, specific coding sequence of the gene is amplified by RT-PCR. T-A cloning method that enables the direct cloning of PCR product, is used to clone the CD40L gene.