Ankara ve çevresindeki köpeklerde filarial etkenlerin prevalansı
The prevalence of filaria species in dogs in Ankara and vicinity
  1. Tez No: 138287
  2. Yazar: ALPARSLAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ÖGE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Filariosis, Köpek, Mikrofiler, Prevalans, Dog, Filariosis, Microfilaria, Prevalence
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
73 ÖZET Ankara ve Çevresindeki Köpeklerde Filarial Etkenlerin Prevalansı Bu çalışma, Ankara ve çevresindeki köpeklerde filarial enfeksiyonların yayılışını tespit etmek amacıyla Kasım 2000-Ocak 2002 tarihleri arasında 0,5-3 yaş gurubu 188, 4-6 yaş gurubu 95 ve > 7 yaş gurubu 17 olmak üzere toplam 300 köpekte yapılmıştır. Bu amaçla alman her kan örneği, natif, Modifiye Knott ve membran filtrasyon yöntemleri ile perifer kandaki mikrofilerler yönünden incelenmiş, ayrıca asit fosfataz boyama yapılmıştır. Kan örneği alınan köpeklerin bulunduğu bölge, kan alma tarihi ve zamanı (10.30-18.°°), yaşı, cinsiyeti, sahipli/sahipsiz, içeride/dışarıda barınma, varsa klinik belirtileri ve numarası kaydedilmiştir. Ankara ve çevresindeki köpeklerde Dirofilaria immitis'm. prevalansı % 6,3 olarak saptanmış, diğer filarial nematod enfeksiyonlarına rastlanmamıştır. Dirofilaria immitis mikrofîlerlerinin natif yöntemde yavaş ve yılanvari hareket edip mikroskop sahası dışına çıkmadığı, Modifiye Knott ve membran filtrasyon yöntemlerinde kılıfsız, ön kısmının konik biçimde sivrilerek sonlamp kuyruklarının düz olduğu saptanmıştır. Asit fosfataz boyamada mikrofilerlerin EP ve AP bölgelerinde nokta tarzında boya aldığı ve bu bölgelerin vücut uzunluğuna oranının sırasıyla % 30,7 ve % 79,2 olduğu görülmüştür. Mikrofiler saptanan kan örneklerinin mililitredeki yoğunluğu 6769 ± 2490 bulunmuş, cinsiyete ve yaş gruplarına göre mikrofiler yoğunluklarında gözlenen farklılık önemsiz bulunmuştur (p>0,05). Dirofilaria immitis enfeksiyonunun prevalansı en yüksek >7 yaş grubunda (% 17,7) görülmüş, bunu % 10,5 ile 4-6 yaş grubu ve % 3,2 ile 0,5-3 yaş grubu izlemiştir. 0,5-3 yaş grubu ile 4-6 ve >7 yaş grupları arasındaki farklılık önemli bulunmuş (p7 yaş grupları arasında ise istatistiksel bir fark gözlenmemiştir (p>0,05). Dişi ve erkek köpeklerde enfeksiyon oram benzer (% 6) bulunmuştur. Bakısı yapılan köpeklerin % 4,3 'ünün ev içinde, % 95,7'sinin ise dışarıda barındığı ve D.immitis ile enfekte bulunan köpeklerin tümünün dışarıda barman köpekler olduğu belirlenmiştir. Yerleşim yerleri içerisinde en yüksek enfeksiyon oranı Kazan ilçesinde (% 40) saptanmış, bunu Batıkent (% 25) ve Akyurt (%21,4) bölgeleri izlemiştir Perifer kanda mikrofiler saptanması ve identifikasyonunda membran filtrasyon ve asit fosfataz histokimyasal boyama yöntemlerinin birarada kullanılmasının en uygun yöntem olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
74 SUMMARY The Prevalence of Filaria Species in Dogs in Ankara and Vicinity This study was carried out between November 2000-January 2002 to determine the prevalence of filarial infections in dogs in Ankara and vicinity. Blood samples from 300 dogs were submitted, 188 of which obtained from 0.6-3 age group, 95 from 4-6 and 17 blood samples from > 7 age group. All blood samples were examined by wet mount (direct microscopic examination), Modified Knott's and membrane filtration techniques in order to detect the circulating microfilaria in peripheral blood and acid phosphatase histochemical staining was performed for this aim. The origin of dogs, date and time (10.30-18.°°) of blood collection, age, sex, being owned/stray, being outdoor/indoor, and the clinical signs (if there is) and the number of dogs were recorded. The prevalence of Dirofllaria immitis was determined as 6.3% whereas no other filarial species were found in Ankara and vicinity. The microfilaries of D.immitis observed to exhibit sluggish and undulating movements and not to move across the field of view in the wet mount technique and in the Modified Knott and membrane filtration techniques, microfilaries determined to be unsheathed, tapered conically from the anterior extremity and straight tailed. In the acid phosphatase histochemical staining, the enzyme activity was restricted to two zones; EP and AP and the ratios of EP and AP to the body length were 30.7% and 79.2% respectively. The mean number of microfilaria per infected dog was 6769±2490 per ml blood and the difference of microfilarial density according to sex and age groups were not found significant (p>0.05). The highest prevalence of D.immitis infections were observed in >7 age group (17.65%), and this prevalence was followed by 4-6 (10.53%) and 0.5-3 age groups (3.19%). The difference between 0.5-3 age group and other age groups ( 4-6 and >7 age groups) were found significant (p7 age groups (p>0.05). The infection rates between male and female groups were found similar (6%). 4.3% of examined dogs were kept indoors and 95.7% of whom were kept outdoors. All D.immitis infected dogs were recorded as being kept outdoors. Among the controlled regions, the maximum infection rate was found in Kazan district (40%) followed by Batikent (25%) and Akyurt (21.4%). The combination of membrane filtration and acid phosphatase histochemical staining is considered to be the best available method for the detection and identification of microfilaria in peripheral blood.