Gürültüye bağlı işitme kaybı ve mastoid pnömatizasyon arasındaki ilişki
The relationship between noise induced hearing loss and mastoid pnematisation
  1. Tez No: 138430
  2. Yazar: ÖZDEN ÇIRPAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. CAN KOÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Gürültü, İşitme kaybı, Mastoid pnömatizasyon, Noise, Hearing loss, Mastoid pneumatization
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu çalışmada mastoid pnömatizasyon hacminin gürültüye bağlı işitme kaybında koruyucu etkisi olup olmadığı araştırılmıştır. Yöntem: Bir silah fabrikasında, aynı gürültülü ortamda çalışmakta olan hepsi erkek 28 işçi çalışmaya dahil edilerek, işitme eşikleri saptanmıştır. Odyolojik tetkik sonucu 2000-6000 Hz frekanslarda 20 dB'den daha fazla kayıp saptanan 18 işçi hasta grubunu, 20 dB'den az kaybı olan 10 işçi kontrol grubunu oluşturmuştur. Hasta ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı yaş ve çalışma süresi farkı yoktur. Mastoid hücre hacminin belirlenmesi için hem çalışma hem de kontrol grubundaki olgular, temporal kemiğe yönelik bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmiştir. Sonuç: Hasta ve kontrol grubunun mastoid pnömatizasyon hacmi arasında, istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0.05). Hasta grubunda işitme kaybının derecesi ile mastoid pnömatizasyon arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Çalışmamızda kişiye ait faktörlerden biri olan mastoidin pnömatizasyon derecesinin gürültüye bağlı işitme kaybında etkisinin olmadığı anlaşılmıştır. Havalanması kötü olan mastoidin iyi havalanmış mastoid hacimlerine göre gürültüye bağlı işitme kaybında bir risk faktörü olmadığına karar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study is to investigate if mastoid pneumatisation has protective effect on noise induced hearing loss. Method: Twenty-eight male workers, working in the same noisy department at a weapon factory, were included in the study, and their hearing thresholds were determined. Eighteen of them, who had hearing loss more than 20 dB at 2000-6000 Hz as a result of audiometry, were accepted as the patient group. The other 10 workers, who had hearing loss less than 20 dB at audiometry were accepted as the control group. There were no statistically significant difference for age and total working time between two groups. All of the patients were undergone to temporal bone CT in order to determine mastoid cell volumes. Result: There were no statistically significant difference between two groups for the mastoid cell volumes (p>0.05). Thus, in the patient group the relation between mastoid pneumatisation and the level of hearing loss was not statistically significant. As a result of this study, we concluded that, the mastoid pneumatisation as a personel factor, has no effect on noise induced hearing loss. Therefore, lower mastoid pneumatisation is not a risk factor for noise induced hearing loss, when compared with well pneumatisated mastoid volumes.