Auralı ve aurasız migrenli hastalarda kalp hızı değişkenliğinin incelenmesi
Investigation of heart rate variability in migraine patients with aura and without aura
  1. Tez No: 138478
  2. Yazar: VAHİDE AKMAN ŞENER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTEKİN AKYÜZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: migren, kalp hızı değişkenliği, otonom fonksiyon, power spektral analiz, migraine, heart rate variability, autonomic functions, power spectral analysis
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Migrenlilerde Otonom Sinir Sistemi fonksiyonlarım değerlendiren bazı çalışmalarda sempatik hipofonksiyon veya hiperfonksiyon, bazılarında da parasempatik hipofonksiyon veya hiperfonksiyon olduğu görüşü savunulmuştur. Biz bu çalışmamızda, migrenlilerde otonomik disfonksiyon hakkındaki hipotezlere katkıda bulunmayı amaçladık. Çalışmamızda, power spektral analiz yöntemi ile, test grubu olarak toplam 30 migrenli (13'ü auralı, 17'si aurasız) bayan birey ile, yaşlan test grubu ile uyumlu 30 sağlıklı bayan kontrol grubu bireylerinde kalp hızı değişkenliğini inceledik. Elde ettiğimiz total güç, VLF güç, LF güç, HF güç, LFnu, HFnu değerlerini ve LF/HF oranlarım auralı, aurasız migrenli grup ve kontrol grubunda karşılaştırdık. Sempatik sistem fonksiyonunu yansıtan VLF güç değerlerini sadece auralı migrenli bireylerde, LF güç değerlerim ise hem auralı hem de aurasız migrenli bireylerde kontrol grubuna göre düşük bulduk. Bu bulgu da sempatik hipofonksiyonu desteklemekteydi. Parasempatik sistem fonksiyonunun bir göstergesi olan HFnu değerlerinde hem auralı hem de aurasız migrenlilerde kontrol grubuna göre anlamlı artış bulduk. Sempatovagal dengeyi yansıtan LF/HF oram ise migrenlilerde anlamlı derecede düşüktü. Bulgularımız migrende otonomik disfonksiyon varlığım ileri süren çalışmalarla uyumludur.
Özet (Çeviri)
11 SUMMARY Some studies investigating Autonomic Nervous System functions have showed sympathetic hypofunction or hyperfunction, and the others have showed parasympathetic hypofunction or hyperfunction. Our aim was to evaluate the hypothesis about autonomic dysfunctions in migraineurs. By using power spectral analysis of heart rate variability were studied in total number of 30 females with migraine (13 with aura, 17 without aura) and 30 healthy female volunteers. Parameters including total power, VLF power, LF power, HF power, LFnu, HFnu and LF/HF ratios were compared in migraine with aura, migraine without aura and control groups. VLF power values that reflect sympathetic system function were lower only in migraine with aura patients, while LF power values were lower in both migraine with aura and migraine without aura patients. This finding was also support sympathetic hypofunction. HFnu values that reflect parasympathetic system function were significantly higher in both migraine groups than controls. LF/HF ratio reflecting sympathovagal balance was significantly lower in both migraine groups. Our findings are in favour of studies that confirm autonomic dysfunction in migraine.