Tokoliz ve doğum indüksiyonunun başarısında bishop skorlaması ve servikal IGFBP-1 ölçümlerinin yeri
  1. Tez No: 138720
  2. Yazar: SERTAÇ ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSKENDER BAŞER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: tokoliz, indüksiyon, IGFBP- 1-1, bishop Skoru, tocolysis, induction, IGFBP-1, bishop score 35
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET Çalışmanın amacı doğum indüksiyonunun ve tokolizin başarılı olup olmayacağının önceden ortaya konmasıdır.Actim partum test pozitifliğinin indüksiyonun sonuca ulaşmasındaki anlamının anlaşılması, actim partum test sonucu ile beraber bishop skorlamasının değişik skor gruplarında, indüksiyon süresi,amniotomi süresi,indüksiyon başarısı ve doğum şekli açısından karşılaştınlmasıdır.îndüksiyon başarısında ve süresinde hastaların parkelerinin ve yaşlarının anlamlılığının anlaşılmasıdır.Aynca tokoliz yapılan vakalarda actim partum test sonucu ve bishop skorlaması sonucuna göre tokolizin başansı,ağnlann kesilme sürelerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.Bu karşılaştırmaya hastaların parite ve yaşlarının etkisi ortaya konmaktadır. Çalışma kapsamına indüksiyon yapılacak ve tokoliz yapılacak gebeler almmıştır.İndüksiyon grubu 36-42 gebelik haftası arasında olan 20-35 yaş arası vertex prezentasyonlu,tek fetuslu gebeler dahil edilmiştir. Herhangi bir sezeryan endikasyonu olan NST ve OCT testleri olumsuz gebeler çalışmaya alınmamıştır. Çalışmada actim partum test ile servikal IGFBP-1 pozitifliği veya negatifliği ortaya konmuştur. Bishop klasik puanlama sistemi ile servikal olgunluk tüm gebelerde değerlendirilmiştir.Bishop puanına göre hastalar üç gruba ayrılmıştır. Actim partum pozitif ve negatif olanlar ayrı ayrı değerlendirilmiştir.İndüksiyon için misoprostol vajinal yoldan,tokoliz için ritodrin HCL parenteral yoldan kullanılmıştır. Sonuçta actim partum ve bishop skoru kullanılarak yapılan indüksiyonun başarısı önceden tahmin edilebilmiştir. Pozitif olan grupta indüksiyon süresi kısalmış başarı oram artmıştır. Bishop puanı arttıkça gruplarda indüksiyon süresi ve amniotomi süresi kısalmıştır, indüksiyon başarısı da artmıştır (p 0,000). Tokoliz grubunda da benzer şekilde tokoliz başarısı önceden tahmin edilebilmiştir (p 0,010). Bishop skoruna ek olarak actim partum test beraber kullanıldığında değişik hasta gruplarında amniotomi süresi, doğum süresi, indüksiyon başarısı ve tokoliz başarısı hakkında gerçekçi bilgiler vermiştir. Hem tokoliz hem de indüksiyonun başarılı tahmini ile doğum şekli ve erken doğum riskinin önceden ortaya konmasında kriter oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The aim of the study is to predict the success of induction of labor and tocolysis. The effect positive actim partum test on the duration of induction of labor, the duration of amniotomy the success of induction and way of labor has been detected (Group- 1). The parity, the age of the patients and the bishop score on the first vaginal examiniation have been used as the variants of statistical analyses. The predictive value of positive actim partum test and bishop scoring on the success and duration of tocolysis has been detected (Group-2). The parity of the patients was the only variant for statistic analyses. The inclusion criterias for Group- 1 were 36-42 weeks of gestation, 20-35 ages, cephalic presentation and single fetus pregnancy. Exclusion criterias for Group- 1 were any indication for cesarean section and abnormal NST/OCT tests. The inclusion criterias for Group-2 were gestation of week less then 36. Singleton pregnancy, no fetal abnormality on USG examiniation and bishop scoring less then 6. The positive actim partum test result means the precence of IGFBP-1 cervical mucous. Vaginal misoprostol has been used for induction of labor and ritodrine HCL infusion has been used for tocolysis. The duration of induction of labor was shorter and the more successful for actim partum test positive subjects in Group- 1. The results were statistical significantly (p 0,000). There was a indirect relation between the bishop scoring and duration of induction plus amniotomy (p 0,000). The actim partum test positivity effected the success of tocolysis (p 0,010). The actim partum test seems a significant parameter by correlation with bishop scoring for the success of induction of labor and tocolysis.