Serviks kanserinin taramasında hybrid capture metodu ile human papilloma virus tespitinin etkinliği
Evaluation of hybrid capture assay conventional cytology for the diagnosis human papiloma virus infection
- Tez No: 138743
- Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK TUNCER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: İnsan papillom virüsü, tarama, moleküler tam, Human papilloma virus, Screening, Molecular diagnosis
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Serviks kanserinin taramasında Hybrid capture metodu ile Human papilloma virus (HPV) tespitinin etkinliği. Şubat 2001 -Ekim 2002 dönemini kapsayan çalışma süresi boyunca 60 yaş altı cinsel aktif toplam 1032 ardışık hastaya rutin Pap test'e ek olarak HPV enfeksiyonu açısından Hybrid Capture II (HC II) testi (Digene Corp., ABD) uygulandı. Tüm hastalar detaylı bir hikaye, jinekolojik muayene ve gerekli durumlarda yönlendirilmiş biyopsi ile değerlendirildi. Toplam 41 hastada (%4.0) HPV testi pozitif bulundu. Bu hastaların 24'ünde kolposkopik inceleme normal olduğu için biyopsi yapılmadı. 11 hastada biyopsi kronik infeksiyon ile uyumlu olarak rapor edildi. Biyopsi ile 5 hasta LSIL, 1 hasta ise HSIL tanısı aldı. Pap test bu 41 hastadan sadece 3'ünde anormal idi. Bunlar 1 hastada HSIL (High-grade Squamous Intraepithelial Lesion), 1 hastada LSIL (Low-grade squamous intraepithelial lesion) ve 1 hastada ASC-US (Atypical squamous cells of undetermined significance) şeklinde rapor edilmişti. Pap test tanılan HSIL ve LSIL olan hastaların tanılan değişmez iken ASC-US rapor edilen hastanın yapılan biyopsisinde de LSIL saptandı. HCII pozitif olup LSIL saptanan 3 hastada Pap test normal rapor edilmişti. Yaş, parite, sosyoekonomik seviye, kullanılan kontraseptif yöntem yapılan analizlerde HPV enfeksiyonunu önceden tahmin etme açısından faydalı olarak bulunmadı. Hastalarda yüksek riskli HPV enfeksiyonunu belirleyen en önemli risk faktörleri önceden bilinen genital HPV lezyonu hikayesi olması ve medeni durumun bekar olmasıydı. Bu sonuçlar ile sıradan jinekoloji kliniği hastalarında önemli oranda (%4.0) yüksek riskli HPV pozitifliği saptandı. Bu sonuçlar bilgilerimiz dahilinde çok sayıda hastayı içeren çalışma grubu ile Türk populasyonunda HPV prevalansı hakkında fikir verebilecek ilk çalışmadır. Pap test ile epitelyal hücre anomalisi saptanan 6 hastanın ancak 3'ü doğru olarak saptanabildi. Konvansiyonel Pap testin yetersizliği yarımda risk faktörleri analizinde uygun bir yüksek riskli grubun belirlenememesi nedeniyle HC II testinin rutin kullanımı uygun olabilir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Hybrid Capture assay and Conventional cytology for the diagnosis Human papilloma virus infection. During the study period February 2001 and October 2002, 1032 consecutive patients admitted for routine Pap smear screening were tested for HPV infection using Hybrid Capture II (HC II) test (Digene Corp, USA). Sexually active patients under the age of 60 were recruited for the study. All patients underwent a detailed history, gynecological examination, Pap test, and HC II test. High-risk HPV positive patients were subjected to colposcopy and guided biopsy when indicated. Forty-one patients (4.0%) were found to be positive for HPV infection. All patients underwent colposcopic examination; in 24 patients colposcopic examinations were normal. Colposcopic biopsies were performed in the remaining 17 patients. Histological diagnoses were HSIL (1), LSIL (5), and chronic infection (11). In high-risk HPV positive group Pap test was significant in only 3 patients. Reported epithelial abnormalities and biopsy results in Pap test positive patients were: HSIL (HSIL was confirmed in biopsy), LSIL (LSIL was confirmed in biopsy), ASC-US (LSIL was reported in biopsy). Age, parity, socioeconomic status, contraceptive method did not correlate with HPV DNA test positivity. Previous history of genital warts and marital status were the most important factors increasing the risk of test positivity. HPV infection detected by Hybrid capture II assay is a significant problem for patients attending outpatient gynecology clinic with a rate of 4.0%. To our knowledge this is the first report showing clinical significance of HPV DNA testing in a Turkish population. Conventional Pap test was positive in only 3 of the 6 patients with SIL diagnoses. Since the risk factors to predict a high-risk population were inadequate and conventional Pap smear failed to show HPV infection routine use of HC II test could be recommended.