Doğum indüksiyonunda oral ve vaginal misoprastolün karşılaştırılması
Comparison of oral and vaginal misoprostol for labor induction
- Tez No: 138768
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYFETTİN ULUDAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Doğum indüksiyonu, oral misoprostol, vaginal misoprostol. 33, Labor induction, oral misoprostol, vaginal misoprostol. 34
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET AMAÇ: Oral misoprostolün doğum indüksiyonunda kullanım dozu, doz aralıkları ve komplikasyonlan konusunda farklı ve çelişkili bilgiler bulunmaktadır. Çalışmamızda oral misoprostolün serviksin olgunlaştırılması ve doğum eyleminin başlatılması için gerekli dozunu ve veriliş aralıklarını saptamak ve vaginal kullanım ile kıyaslamak suretiyle oral kullanımm standardizasyonunu belirlemek amaçlanmıştır. ÇALIŞMANIN YAPILDIĞI YER: İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Kadm Hastalıkları ve. Doğum Anabilim Dalı GEREÇ VE YÖNTEMLER: Doğum indüksiyonu endikasyonu olan 99 hastaya randomize bir şekilde oral misoprostol lOOmcg 3 saatte bir ya da vaginal misoprostol 50mcg 4 saatte bir olmak üzere maksimum 6 doz verilmiştir. Doğum süresi, taşisistol, hipertonus ve hiperstimulasyon oranlan, doğum şekli, oksitosin ihtiyacı, gerekli misoprostol doz sayısı, başarısız indüksiyon oram ve neonatal sonuçlar yönünden iki grup karşılaştınlmıştır. BULGULAR: Oral misoprostol ile doğum indüksiyonu yapılan hastalarda vaginal doğum oram vaginal misoprostol grubundan anlamlı derecede daha yüksek bulundu (%82.3 vs %62.5) (p:0.02). Diğer taraftan, vaginal grupta 6 hastaya vakum ekstraksiyonu uygulanırken, oral misoprostol grubunda hiçbir hastaya uygulanmadı (p:0.02). Sezeryan oranlan iki grupta benzer bulundu Oral ve vaginal misoprostol gruplan arasında doğum sonuçlan yönünden fark bulunamadı. Ortalama latent faz, aktif faz, ikinci evre, toplam doğum süreleri ve vaginal doğum süresi iki grupta benzer bulundu. İki grup taşisistol, hipertonus, hiperstimulasyon oranlan, oksitosin ihtiyacı, gerekli doz sayısı ve başansız indüksiyon oram açısından benzerlik gösteriyordu. 1.dak apgar skoru vaginal grupta daha düşük bulunmasına rağmen diğer neonatal sonuçlarda farklılık saptanmadı. SONUÇ: Bulgulanmız gösteriyor ki, hastane ortamında yeterli monitorizasyon ve yakın takip ile lOOmcg oral misoprostol de 50mcg vaginal analoğu kadar etkin ve güvenilir bir şekilde doğumu indükleyebilir. Oral uygulama hem hasta hem de hekim için daha kolay olduğundan ve hastalar tarafından daha iyi tolere edildiğinden, oral misoprostolün doğum indüksiyonunda vaginal misoprostolün yerini alabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OBJECTIVES: To compare the efficacy and safety of oral (lOOug ) misopostol and generally used protocol with vaginal (50ug ) misoprostol for labor induction. Oral misoprostol seems to be easier to use for both the doctor and the patient. INSTITUTION: Cerrahpaşa Medical Faculty, Department of Obstetrics and Gynecology, Istanbul University, Turkey. MATERIAL AND METHODS: 99 patients with indications for labor induction randomly received lOOug oral misoprostol every 3 hours or 50jxg vaginal misoprostol every 4 hours, using maximum 6 doses. Mean induction to delivery interval, mode of delivery, rates of tachysystole, hypertonus and hyperstimulation syndrome, rate of cesarean delivery, oxytocin use, number of doses used, failed induction rate and neonatal outcomes were compared between the two groups. RESULTS: Vaginal delivery rate was significantly higher with oral misoprostol (82.3% vs 62.5%) (p:0.02) due to the high number of vacum extractions used in the vaginal group (6 vs 0) (p:0.02). Cesarian rate was similar for the groups. No differences were detected for the delivery outcomes. Mean duration of latent phase, active phase, second stage, total labor and vaginal delivery were similar for the oral and vaginal misoprostol groups. The groups were also found to be similar regarding to rates of tachysystole, hypertonus and hyperstimulation, oxytocin use, number of doses used and incidence of failed induction. First minute apgar score was significantly lower for the vaginal group, but all other neonatal results were similar. CONCLUSION: Our findings indicate that, in a closely supervised hospital setting with adequate monitoring, lOOug oral misoprostol has the potential to induce labor as safely and effectively as its 50ug vaginal analogue. As oral use of the drug is easier for both the patient and the doctor and oral use is better tolerated by the patients, oral misoprostol will probably take the place of vaginal route for labor induction in the future.