Maillet eşitliği yardımıyla yer altı suyu beslenme miktarının hesabı
The Estimation of groundwater recharge by Maillet equation
  1. Tez No: 138788
  2. Yazar: MURAT KARAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL BİRSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Annual discharge volume, discharge coefficient, recharge volume, dynamic reserve variable VI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Jeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Çalışma alanı, Aydın ili, Yatağan ilçesi N19-b2 pafta nolu topografık haritada, 4i37125 N-596625 E koordinatlarında, yaklaşık 1000 m2'lik bir alanın zayıflık zonlarından çıkan Dipsiz Kaynakları ve çevresini kapsamaktadır. Çalışma alanının genel jeolojisi alttan üste doğru Mesozoyik yaşlı şist ve mermerden oluşan Milas Formasyonu; bu formasyonun üzerine uyumsuz olarak gelen Senozoyik yaşlı kiltaşmdan oluşan Turgut Formasyonu; marn ve kireçtaşından oluşan Sekköy Formasyonu; killi-kireçtaşı, kumtaşı ve çamurtaşından oluşan Yatağan Formasyonu ve en üst seviyelerini alüvyon ve pasalarlardan oluşan birimler bulunmaktadır. Bu çalışma da, Dipsiz Kaynaklarında çıkan suların, uzun vadeli aylık ölçülen debi gözlemlerinden yararlanılarak yeraltına giren su miktarının (beslenme miktarı) hesaplanması amaçlanmıştır. Bu amaçla 21. Bölge Aydın Devlet Su İşlerinin (DSİ) Muğla- Yatağan Dipsiz kaynaklarında ölçtüğü kurak dönem alçalma eğiminden Maillet eşitliğindeki boşalım katsayıları hesaplanmıştır. Her alçalma dönemi için ayrı ayrı hesaplanan boşalım katsayılarının aritmetik ortalaması alınarak kaynağa ait ortalama boşalım katsayısı bulunmuştur. Beslenme miktarının bulunması için, su yılı dönemleri içerisinde kaynaktan çıkan su miktarının bilinmesi gerekir. Her ay ölçülen debi verileri o ayın ortalama debisi olarak alınmış ve su yılı boyunca kaynaktan çıkan su miktarları hesaplanmıştır. IIIHer kurak dönem sonundaki dinamik rezervler hesaplanmış ve ardışık yılların dinamik rezervleri arasındaki farklardan dinamik rezerv değişimleri bulunmuştur. Hesaplanan bir su yılına ait dinamik rezerv değişimi ile, o su yılı boyunca kaynaktan boşalan su miktarının toplamı, bu çalışmanın da amacı olan yeraltısuyu beslenme miktarı bulunmuştur. Anahtar sözcükler : Yıllık Boşalma Miktarı, Boşalım Katsayısı, Beslenme Miktarı, dinamik rezerv değişimi. IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study area covers, Dipsiz springs from the fault zones of an area of almost 1000 m2 and its vicinity in 4i37125 N-596625 E co-ordinates, in Yatağan country N19-b2 number topographic map in Ay dm. The study area comprises five formations ranging from Mesozoic to Quaternary in age. The oldest unit of the area is represented by the Milas formation which is Cretaceous in age and mainly comprises sisht and marble. This unit is overlain with angular unconformity by the Miocene aged Turgut formation which consist of claystone. The Miogene aged Sekkoy formation is represented by marl and limestone overlain by Upper Miocene aged Yatağan formation which is consist of clayed limestone, sandstone and mudstone. Quaternary aged alluvial deposits covering the old units with angular unconformity. The objective of this study is to calculate the groundwater-recharge by using the long-term observations of karstik spring discharge data. To that end, drought season discharge coefficients of Muğla- Yatağan Dipsiz spring are calculated with the data obtained from 21st region Aydın State Hydraulic Works (DSİ). Total discharge, in each water year, were calculated by the observed monthly discharges. By using an average discharge coefficient, discharges approximately at the same times, i.e. 15th July of each successive years, were calculated. By using these Vdischarges, dynamic reserves in each successive years can be calculated and the difference of dynamic reserves of each successive rears will give the dynamic reserve change in each water year. Thus, second term (AV) of Equation 13 is obtained. Now, by knowing Qtop (Yearly total karstik spring discharge) and (AV) yearly dynamic reserve change the total recharge can be estimated by using Equation 13. Rtop=QtoP+AV