Türkiye'de bir öteki olarak çocuk ve kent planlamada temsil sorunsalı
As a part of 'the others' conceptualization and the problematics of representation of children in city planning in Turkey
  1. Tez No: 138817
  2. Yazar: DUYGU ÇUKUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENEL ERGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Temsil, Ötekiler, Children, Representation, The Others
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehircilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
ÖZET Modernizm, toplumsal ilişkileri ve fiziksel mekânı erişkin, sağlıklı, zengin, çalışan ve erkek bireylere yönelik biçimlendirirken; aynı olanakları diğer bireylere sunmamaktadır. Fiziki planlama ise mekânı modrenizmin öngördüğü biçimde kurgulayan en etkin uygulama aracı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu fiziki yapılanma süreci, çevresinde kendi gereksinimlerine uygun mekânları bulamadığı için toplumda temsil edilmeyen ve öteki olarak adlandırılan grupların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Tez kapsamında, bu gruplar içinde anılan çocukların temsil edilme durumları irdelenerek neden öteki tanımlaması içinde yer aldığı ortaya konulmuştur. Çocukların Türkiye'de temsil edilme durumları mekân dışı alan ve mekânsal alan olmak üzere iki kısımda ele alınmıştır. Bu bağlamda, yasa ve yönetmeliklerde, örgütsel yapıda, yayın alanında, sanal ortamda çocuğa yönelik yetersizlikler ve bilinç eksikliğinin olduğu saptanmıştır. Toplumdaki bu bilinç eksikliğinin fiziksel mekâna da aktarıldığı görülmüştür. Buna ek olarak, konutların, eğitim ve sağlık yapılarının, sosyo-kültürel yapıların ve çocukların oyununa yönelik açık alanların nitelik ve nicelik açısından yeterli olmadığı görülmüştür. Tez kapsamında mekânsal alanda temsil durumunun irdelenmesine yönelik bir alan çalışması yapılmış ve belirlenen temsil araçları açısından irdelenmiştir. Anılan yetersizlikler bu alan çalışmasında da ortaya çıkmıştır. Bu irdelemeler sonucunda Türkiye'de çocukların fiziksel, sosyal ve zihinsel gelişimlerine uygun mekânlara sahip olmadığı görülmüştür. Bu eksikliklerle büyüyen çocuklardan oluşan geleceğin toplumunun da sorunlu olacağı ortadadır. Bu nedenle çocukluğun bir yaş kategorisi olarak algılanması ve gelişim dönemlerine uygun olanakların oluşturulması konusunda öncelikle sivil toplum örgütleri yoluylatoplumsal bir bilincin oluşturulması gerekmektedir. Oluşan bu bilinçle, siyasi baskı halinde söz söyleme gücünün doğmasına neden olacak ve böylelikle çocukla ilgili konular siyasi parti programlarına dahil edilecektir. Seçim sonrası iktidara gelen parti gerekli yasal mevzuatı oluşturarak bu konuların planlama yoluyla fiili duruma geçmesini sağlayacaktır. Ancak bu durumda çocuk toplumda temsil edilmiş ve öteki tanımlaması içinden çıkmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT While modernism shapes up social relations and physical space according to the needsof the healthy, wealthy, successful, and male, we can hardly say that same sort of opportunities is aimed to be given to all subjects of the community in general. Thus, physical planning appears to be a mere tool of modernism that the shapes the outlines of the spatial organisation according to the modernist principles. That mentioned process of physical structuring seems to be the reason of the emergence of social groups which is sometimes labeled as the others. In our thesis the general condition of children which has been neglected as a social class and which has been commonly considered belonging to those“excluded”groups are being widely discussed. The above mentioned discussion is taken into consideration in two parts discussing spatial and non-spatial aspects of our area of research. In that context, certain insufficiencies were observed in legislative structure, in socio-economic organation, in media etc. Inevitably, those sorts of misconcepts due to the lack of sufficient common sense in public structure strongly effects the physical aspects of the spatial organisation. Finally, we can easily observe the lack of required levels of service elements for children both from the qualitative and qualitative points of views. The case study was carried out aiming to bring light unto the aspect of representative tools in that sense from the view point of a city planner trying to understand the characteristics of the spatial organisation. As a matter of fact, our research represents a sad tale, showing the non-existence of the spatial facilities required for the social, physical and intellectual needs ofchildren. Needless to say, the projection of the existing situation towards future may and will generate tomorrow's social structure which obviously will be full of problems. Thus, the effective attention of the sivil social organisations are urgently needed. Legislative measures should be taken into consideration at the governmental level to give the opportunity and right to representation of children as a social class in the general structure of our society.