Fliş formasyonunun İzmir ili ve çevresindeki dağılımı, mühendislik özellikleri ve mühendislik özelliklerini etkileyen faktörlerin araştırılması
Investigation of the flysch formation distribution in and around the İzmir province, engineering properties and the factors affecting their properties
- Tez No: 138844
- Danışmanlar: PROF. DR. NECDET TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fliş, flişin dağılımı, türbiditi, fiziksel özellikler, ayrışma, dayamm, heyelan, Flysch, spread of flysch, turbidity, physical properties, weathering, strength and landslide
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Jeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
V ÖZET Bu çalışmada İzmir körfezinin güneyinde ve doğusunda geniş bir yayılım gösteren İzmir Flişi'nin dağılımım, kendi içinde değişken litolojisini ve mühendislik davranışlarını belirleyebilmek için bir takım yaklaşımlar yapılmıştır. İzmir Flişi'nin, Sabuncubeli Geçişi(îzmir-Manisa devlet yolu) ve Güzelbahçe çevresindeki jeolojik dağılımı, dokanak özellikleri ve litolojisi incelenmiş ve bölgesel olarak literatürdeki yeri belirtilmiştir. Ayrıca, stratigrafik ve sedimantolojik veriler ışığında flişin kaynağı ve oluşumu gösterilmiştir. Flişin mühendislik özelliklerini etkileyen en önemli hususlardan biri olan ayrışma konusu ve flişin farklı üyeleri dikkate alınarak, önceki çalışmalar yardımıyla sınıflamalar yapılmıştır. Bu çalışmada fliş formasyonunun mühendislik özellikleri incelenirken; flişin fiziksel özellikleri araştırılmış, Sabuncubeli Geçişi ve çevresinde fliş topografyasında eğim zonlama haritası hazırlanmış ve yol kazılarında gözlenen heyelanların analizi yapılmıştır. Tüm bu çalışmalar, flişin bir karmaşanın yamnda fiziksel ve kimyasal koşullar altında içeriğindeki üyelerin, farklı stabilite problemleri yarattığı tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT In this work, some approaches have been used to determine the distribution, lithological variations and engineering behaviours of the Izmir Flysch, which outcrops in the south and east of Izmir Gulf, over wide areas. Taking the geological data as basis; the distribution, contact properties and lithology of the Izmir Flysch in and around Sabuncubeli Pass (İzmir-Manisa devlet yolu) and Guzelbahçe was studied and the regional geology of the flysch in literature is presented. The origin and occurrence of flysh under the light of stratigraphical and sedimentological data are also given. Attempts were made to clarify the flysch by considering the weathering, which is one of the most important engineering problems and also different units of the flysch are taken into consideration based on the previous studies. While the engineering properties of the flysch formation were under study, the physical properties were researched, slope zoning map have been prepared for Sabuncubeli Pass in the topography of the flysch and some landslide mechanisms were analysed. In addition to, their complexity under the physical and chemical conditions, the various units of this flysch are causing different stability problems, which are also discussed in this study.