Synthesis of nonlinear circuits in time-frequency domain
Zaman-frekans ortamında doğrusal olmayan devrelerin analizi
- Tez No: 138892
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÜNDÜZALP
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğrusal olmayan dinamik sistemler, kaos, zaman-serisi gömme, zaman-serisi modelleme, zaman-frekans dağılımları, dalgacık teorisi, dalgacık ağı, sigmoid ve Meksika şapkası temel dalgacıkları için devre gerçeklemeleri, Nonlinear dynamical systems, chaos, time-series embedding, time-series modelling, time-frequency distributions, wavelet theory, wavelet network, the circuit implementation of sigmoidal and Mexican hat mother wavelet
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET Bu tezde, istenen zaman-frekans düzlemi özelliklerini sağlayan doğrusal olmayan dinamik sistemlerin modellenmesi ve devre gerçeklemeleri yapılmıştır. İstenen zaman- frekans düzlemi enerji dağılımına sahip işaretlerin dalgacık atomu veya dalgacık- tepeleri yöntemleriyle sentezi ile elde edilen işaret kullanılarak dinamik dalgacık ağı tasarlanmıştır. Dinamik dalgacık ağının, sigmoid ve Meksika şapkası temel dalgacıkları için devre tasarımlan önerilmiş ve gerçeklenmiştir. Dalgacık ağının çıkış işaretinin dalgacık-tepelerinin yeni önerilen ve tekil değer ayrıştırmasına dayalı dalgacık-tepesi bulma yöntemiyle elde edilmesinden sonra istenen zaman-frekans düzlemi özellikleri ile karşılaştınlmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis, the modelling and the circuit implementation of nonlinear dynamical systems have been accomplished from the given time-frequency domain specifications. After the synthesis of the signal from the time-frequency domain energy distribution using either wavelet atom or wavelet ridges method, the dynamical wavelet network has been proposed from the synthesized signal. Then, the circuit of the dynamical wavelet network has been implemented using the newly proposed sigmoidal and Mexican Hat mother wavelet circuits. Finally, the wavelet ridges of the wavelet network output have been calculated by the new ridge determination algorithm based on singular value decomposition in order to compare with the given time-frequency domain specifications.