Çelik tel ve polipropilen lif içerikli beton yolların mekaniksel özelliklerinin araştırılması
Investigation of mechanical properties of steel and polypropylene fiber reinforced concrete pavements
- Tez No: 138917
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL EYYUBOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çelik tel, polipropilen lif, beton yol, mekanik özellikler, Steel fiber, polypropylene fiber, concrete pavement, mechanicnal properties
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÇELİK TEL VE POLIPROPİLEN LİF İÇERİKLİ BETON YOLLARIN MEKANİKSEL ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI ÖZET Esnek üstyapılarının servis ömrünü kısaltan, sık sık onarım ve takviyesine gereksinme gösteren, gerek hacim gerekse ağırlık olarak sürekli artış gösteren trafik, bir noktadan sonra esnek üstyapılı karayollarında büyük sorunlar düzeye gelirken, bu trafiğin beton kaplamalı yollarda daha sorunsuz taşınabilecek olması ve üstyapı bakım ve onarım giderlerinin, esnek kaplamalı yollarda daha yüksek olması sebebiyle daha az bakım ve onarım masrafı gösteren beton yol yapımı ön plana çıkmaktadır. Ayrıca 40~50 yıllık hizmet ömrüne sahip beton yollar, 20 yıllık hizmet ömrüne sahip esnek üstyapılı yollara göre tercih edilmelidir. Petrol ürünü olan asfalt ülkemizi dışa bağımlılığı devam ettirirken, beton yol yapımında kullanılacak hammaddeler ülkemiz kaynaklı ve dolayısıyla beton yollar ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtarmış olacaktır. Bu çalışmada, beton yollarda uygulanabilecek, 30 ± 10mm çökmeye sahip ve su/çimento oranı 0.47 betonlara, narinliği 65 olan çelik tellerin 20 kg/m ve 40 kg/m3 oranlarda ve polipropilen lifin 300 g/m3 ve 600 g/m3 katılmasıyla elde edilen betonların mekanik ve fiziksel özelikleri araştırılmıştır. Biri kontrol grubu olmak üzere beş grup beton üretildi. Su/çimento oranı sabit olup, çelik tel ve polipropilen lifin betona katılma oranları bu çalışmada değişken parametreler olarak alınmıştır. Bu parametrelerin betonun basınç dayanımına, eğilme dayanımına, aşınma direncine, donma-çözünme direncine ve kuruma- büzülme direncine etkisi belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VI INVESTIGATION OF MECHANICNAL PROPERTIES OF STEEL AND POLYPROPYLENE FIBER REINFORCED CONCRETE PAVEMENTS ABSTRACT The fact that the volume and weight of traffic has been increasing continuously decreases the service life of asphalt pavements. This results in the repair and maintenance problems on asphalt pavements on after certain service, the use of concrete pavements, accordingly, has become an an alternative to asphalt pavements due to their lower cost of repair and maintanence. Concrete roads also have longer srvice life; they have a service life of 40 to 50 years, where asphalt pavements have a sevice life of 20 years. Being a petroleum product, asphalt is imported into Turkey. Therefore, the use of concrete pavements decreases Turkey's material dependencing on abroad. In this study, concrete mixes, which may be utilized in concrete pavement, with water cement ratio of 0.47 and a reference slump of 30±10mm were produced by adding polypropylene and/or steel fiber to mix. Polypropylene fiber was used as 300 g/m and 600 g/m. and steel fibers were used as 20 kg/m and 40 kg/m. Total five concrete series were produced so that one was control group. Effects of polypropylene and/or steel fiber on the some mechanical properties and durability were investigated. Compressive strength, elastic modulus, flexural tensile strength, abrasion resistance, freeze-thaw resistance and drying shrinkage tests were carried out on specimens. Also, first crack strength, first crack energy and toughness indexes were obtained from flexure tensile tests. Depending on this research, the the concrete type for concretepavement has been selected