Silikajel-dimetilglioksim katı faz ekstraksiyonu ile çeşitli örneklerdeki palladyumun atomik absorpsiyon spektrometrik yöntemle tayini
Determination of Pd in various samples by atomic absorption spectrometry after silicagel dimethylglyoxime solid phase extraction
  1. Tez No: 138916
  2. Yazar: TÜLAY OYMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERİFE TOKALIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Palladyum, silikajel, dimetilglioksim, cadde tozu, katı faz ekstraksiyonu, Palladium, silicagel, dimethylglyoxime, street dust, solid phase extraction
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Ill SİLİKAJEL-DİMETİLGLİOKSİM KATI FAZ EKSTRAKSIYONU İLE ÇEŞİTLİ ÖRNEKLERDEKİ PALLADYUMUN ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROMETRİK YÖNTEMLE TAYİNİ ÖZET Bu çalışmada eser düzeyde bulunan Pd tayini için silikajel üzerinde adsorpsiyona dayanan bir zenginleştirme yöntemi geliştirildi. Pd(DMG)2 şeklinde tutunan palladyum, asetonda 1 M HC1 ile elüe edildi. Pd tayini alevli ve grafit finnlı atomik adsorpsiyon spektrometresi ile yapıldı. Sentetik çözelti ortamında geliştirilen yöntem için pH, reaktif miktarı, silikajel miktarı, örnek ve elüent akış hızı, örnek ve elüent hacmi gibi çeşitli değişkenlerin Pd'un geri kazanma verimine (% R) etkisi araştırıldı. Deneysel olarak belirlenen optimum şartlarda Pd için % R değeri > %95 olarak bulundu. Yöntemin bağıl standart sapması %1.7 ve gözlenebilme sının 0.4 ug/ml'dir. Silikajelin adsorpsiyon özelliklerini belirlemek için Pd'un adsorpsiyon izotermleri çalışılarak, bağlanma denge sabiti ve adsorpsiyon kapasitesi hesaplandı. Pd için bağlanma denge sabiti 0.38 L/mg ve adsorpsiyon kapasitesi 4.06 mg/g olarak bulundu. Metodun uygulaması, anot çamuru, cadde tozlan, kayaç örneği ve katalitik konvertörlerde Pd tayini için yapıldı.
Özet (Çeviri)
rv DETERMINATION OF Pd IN VARIOUS SAMPLES BY ATOMIC ABSORPTION SPECTROMETRY AFTER SILICAGEL DIMETHYLGLYOXTME SOLID PHASE EXTRACTION ' ABSTRACT In this study, a preconcentration method based upon the adsorption on silicagel was developed for the determination of Pd occuring at trace levels. The adsorbed Pd as Pd (DMG)2 complex was eluted with 1 M HC1 in acetone. The determination of Pd was performed by using FAAS and GFAAS. The effect of the different parameters such as pH, amount of reagent, amount of silicagel, flow rate of sample and eluent, volume of sample and eluent on the recovery value (R%) of Pd was investigated for the method being developed in synthetic solution medium.The R% values for Pd were found as >95% under the optimum conditions determined experimentally. The relative standard deviation and limit of detection of the method were 1.7% and 0.4 ug/ml, respectively. In order to det emine the adsorption behaviour of the silicagel, the binding equilibrium constant and the adsorption capacity for Pd were calculated being studied the adsorption isoterm for Pd. The binding equilibrium constant and the adsorption capacity for Pd were found to be 0.38 L/mg and 4.06 mg/g, respectively. The application of the method was made on anode slime, street dusts, rock sample and catalytic convenors for the determination of Pd.