Karma lif içeren çimento esaslı kompozitlerin mekanik davranışı-Bir optimum tasarım
Mechanical behavior of cement based composites with hybrid fibres-An optimum design
- Tez No: 222138
- Danışmanlar: PROF.DR. CANAN TAŞDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çelik lif, polipropilen lif, karma lif, silis dumanı, yüksek performanslı beton, Steel fibre, polypropylene fibre, hybrid fibre, silica fume, high performance concrete
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalısmada, çelik liflerin mekanik özelikleri ve kompozitlerin özeliklerini incelemek için kancalı ve/veya kancasız 3 farklı çelik tel kullanıldı. Her çelik lifin hacim oranı degiskendi, fakat toplam hacim % 2'de sabit tutuldu. Kısa ve kancasız düz çelik lifler, yüksek dayanımlı pirinç kaplı olup, 6 mm boyunda ve 0,16 mm çapında idi. Normal dayanımlı çelik liflerin narinlikleri 55 ve 65 olup dayanımları özdesti (1150 MPa). Düz kesilmis çelik liflerin çekme dayanımları 2250 MPa idi. Farklı lif içeren toplam lifli ve lifsiz 12 beton karısımı üretildi. Karma lifli ve/veya lifsiz çelik tel içeren betonların basınç dayanımları, elastisite modülleri, net egilme dayanımları, yarmada çekme dayanımları ve kırılma enerjileri yalın betonunkilerle karsılastırıldı. Kısa liflerin, mikro çatlakların önlemesinde köprü görevi gördügü ve bunun sonucunda kompozitin çekme dayanımının arttıgı ve mikro çatlakların olusmasından sonra sıyrıldıkları sonucuna varıldı. Kısa liflerin, kiris ortasında yük-sehim egrisinin tepe noktası sonrası inen kısmında, etkileri azdır. Uzun liflerin, mikro çatlakların önlenmesinde önemli etkileri yoktur, fakat kirislerden elde edilen yük-sehim egrilerinin maksimum yük sonrası kısmında süneklik bakımından önemli etkileri vardır. Yalın betonla ve polipropilen lifli betonla karsılastırıldıgında, çelik tel donatılı kompozitlerin net egilme dayanımları, yarmada çekme dayanımları ve özellikle kırılma enerjisi ve süneklikleri önemli derecede gelistirildi. Yalın betonun kırılma enerjisi narinligi 65 olan uzun çelik teller kullanarak yaklasık 100 kat kadar artırıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, three different steel fibres with and/or without hooked ends were added to the mixtures to investigate the effect of steel fibres on the mechanical behavior and fracture properties of the composites. The volume fraction of each steel fibre was variable, but their total volume fractions were kept constant at 2 %. The short ones without hook ends were straight high strength steel fibres coated with brass, 6 mm in length and 0.16 mm in diameter. The aspect ratios of conventional normal strength steel fibres were 55 and 65, and their strengths were identical (1150 MPa). The tensile strength of straight strength steel fibres was 2250 MPa. Totally twelve concrete mixtures with or without different fibres were produced. The compressive strengths, elastic moduli, net bending strengths, splitting tensile strengths and fracture energies of concretes with and/or without hybrid steel fibres were compared to those of plain concrete. Short fibres function as a bridge to eliminate the micro-cracks, as a result the tensile strength of composite increases, and they pulled out after the micro cracks are formed. The short fibres have a little effect on the post-peak response of load versus displacements at the midspan of the beam. The long fibres have no significant effect on preventing microcracking, however, from the ductility point of view there is a substantial effect of longest fibres on the post peak response part of load versus displacement curve of the beams. The net bending strength, splitting tensile strength, and especially fracture energy and ductility of steel fibre reinforced concrete mixtures were significantly enhanced compared to those of plain concrete and also concrete with polypropylene fibres. Fracture energy of plain concrete increased up to 100 times owing in concretes with long steel fibres having the aspect ratio of 65.